Miks norskavad mehed sagedamini kui naised? (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norskamine annab märku võimalikust uneapnoest.
Norskamine annab märku võimalikust uneapnoest. Foto: Panthermedia / Andriy Popov/Scanpix

Mehed norskavad suurema tõenäosusega kui naised ning põhjus peitub lihtsalt nende anatoomias, selgub värskest uuringust.

«Meeste ülemiste hingamisteede anatoomia võib tingida suurema tõenäosuse norskamiseks,» selgitas pereõde Ellen Wermter portaalile Fatherly. Seda kinnitas ka Ameerika unemeditsiini akadeemia värske uuring, mille kohaselt on 40 protsenti meestest ja 24 naistest harjumuspärased norskajad.

Üheks põhjuseks on see, et meeste hingamisteed on veidi avaramad ning kõrisõlm madalamal kui naistel. See loob rohkem ruumi kurgu tagaossa, kus tekibki norskamise vibratsioon. Kui inimene uinub, siis lõõgastuvad tema lihased isegi hingamisteedes ja keel vajub tahapoole kõri suunas. Mida rohkem ruumi seal on, seda tõenäolisemalt ning kõvemini inimene ka norskab.

Teiseks muutub mehe hingamisteede asend lamades märkimisväärselt võrreldes istumisega, naistel pole see muutus nii drastiline. Hingamisteede asendi tõttu lamades hakkavad mehed samuti tõenäolisemalt norskama. Kuna norskamise põhjus peitub seega tihti anatoomias, ei pruugi toimida ka tavapärased norskamisvastased vahendid.

Harvardi meditsiinikooli unespetsialist Noah Siegel lisas, et ka osal naistel on laiemad hingamisteed ja kael, mis võib süvendada norskamist. Tõenäosus norskamiseks ning uneapnoe tekkeks kasvab naisel menopausiga. «See võib olla seotud naissuguhormoonide (östrogeen, progesteroon) langusega, sest need pakuvad uneapnoe eest mingil määral kaitset,» selgitas ta.

Samas saab norskamist mõnevõrra vähendada, kui hoiad toidulaua tasakaalus, liigud piisavalt, tarbid vedelikke, magad normaalses asendis, vähendad suitsetamist ja alkoholi tarbimist. Ka madrats ja voodipesu võiks olla sellised, kus pole allergeenide ega tolmulestade jm hingamisteede ärritajate ohtu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles