Gripp viis nädalaga hauda veel 11 inimest

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp murrab eelkõige riskirühma kuuluvaid inimesi, näiteks eakaid krooniliste haiguste põdejaid.
Gripp murrab eelkõige riskirühma kuuluvaid inimesi, näiteks eakaid krooniliste haiguste põdejaid. Foto: Panther Media/Scanpix

Grippi haigestumine püsib jätkuvalt kõrgel tasemel, vaid möödunud nädalaga on gripist tingitud tüsistuste tõttu lahkunud veel 11 inimest.

Eelmisel nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 7493 inimest, neist 42 protsenti olid lapsed. Eesti keskmisest suurem oli haigestumus Läänemaal, Harjumaal, Ida-Virumaal ja Narvas, Rapla-, Viljandi- ja Tartumaal, teatas terviseamet.

Hooaja algusest (oktoobrist) on gripi tõttu haiglaravi vajanud 730 patsienti, neist 68 protsenti on olnud tööealised ja üle 65-aastased inimesed. Intensiivravi on vajanud 105 inimest vanuses 45–92 eluaastat, neist 99 kuulusid riskirühmadesse. Üks inimene oli väidetavalt eelnevalt terve, viie kohta andmed kaasuvate haiguste kohta puudusid, neist kaks saabusid haiglasse juba üliraskes seisundis. 

Veebruari lõpu seisuga on gripist tingitud tüsistuste tõttu surnud 34 inimest vanuses 53-98 eluaastat, neist 31 olid vanuses 65+. Kõik lahkunud kuulusid riskirühmadesse kas vanuse või kaasuvate krooniliste haiguste tõttu, keegi polnud vaktsineeritud. Kaasuvatest haigustest on olnud põhilised südame-veresoonkonna haigused.

Kümne inimese puhul võib oletada, et nad said gripiviiruse haiglas viibides. 11 inimest toodi haiglasse hooldekodudest, neist seitse surid. Andmed intensiivravile sattunute vaktsineerimise kohta kas puudusid või on kindlalt teada, et nad polnud vaktsineeritud.

Ameti kinnitusel on grippi haigestumise intensiivsus praegu keskmine ning levik laialdane, haigestumiste kõrghooaeg on käes. Eelmise nädalaga kinnitati laboratoorselt 523 gripiviirust, neist 179 olid A- ja 344 B-gripiviirused. Ringluses on kolm gripiviiruse alatüüpi, neist kaks on A-gripiviirused ja üks B-gripiviirus. Domineerivaks on hooajal kujunenud B-gripiviirus. 

Grippi haigestumise vältimiseks on hetkel mõistlik hoiduda rahvarikastest kogunemistest. Haigena tuleb püsida kodus, nii hoiad ära viiruste edasikandumise. Tervetel tuleks haigetega vähemalt meetrist vahet hoida. Aevastades ja köhides tuleb katta suu kas paberräti või selle puudumisel varrukaga. Oluline on pesta käsi ning vältida saastunud kätega näopiirkonna puudutamisest.

Raskekujuliste gripijuhtude (intensiivravi vajadus ja surmajuhud) ülevaade põhineb TÜ Kliinikumi, Ida-Tallinna Keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla, PERHi, Narva, Viljandi ja Pärnu haiglate poolt edastatud andmetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles