Värske uuring: D-vitamiin võib kaitsta vähi eest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis soovitatakse sageli D-vitamiini juurde võtta.
Eestis soovitatakse sageli D-vitamiini juurde võtta. Foto: Panther Media / Scanpix / Dariusz Szwangruber

Hiljutisest Jaapani uuringust selgus, et kõrge vitamiin D tase võib aitab ennetada kasvajat, eriti maksavähki. 

«Me usume, et D-vitamiinil võib olla nõrk, kuid kasulik mõju mitmete kasvajate puhul,» lausus uuringu üks autoritest Taiki Yamaji Tokyo rahvatervise keskusest, kirjutab Guardian. 

See pole esimene uuring, kus tuuakse välja, et madal D-vitamiini tase võib suurendada paljude kasvajate tekkimise tõenäosust. Samas on varasemate uuringute tulemused olnud erinevad: mõnes uuringus ei leita seda mõju, samas kui teises avastatakse kasulik mõju vaid mõne vähivormi osas.

Viimati avaldatud uuring püüdiski sellele probleemile lahendust leida. Teadased uurisid bioloogiliselt aktiivset D-vitamiini vereproovides, mida võeti enam kui 30 000 keskeas Jaapani inimeselt 1990ndate alguses. Osalejaid jälgiti keskmiselt 16 aastat. 

Teadlaste järeldused põhinevad 3301 osaleja andmetel, kuna just neil arenes vähk. Samuti kaasati uuringusse  4044 juhuslikult valitud osalejat, neist 450 arenes kasvaja. 

D-vitamiin mängib organismis olulist rolli, olles seotud nii luude tervise kui ka lihaste tugevusega. Samuti aitab see ära hoida näiteks luu ainevahetushaiguse haigust rahhiiti. Organism toodab D-vitamiini, kui inimene viibib päikese käes. Samuti saab D-vitamiini süües mune, rasvast kala või võttes toidulisandit. 

Pärast seda, kui teadlased võtsid arvesse osalejate vanust, sugu, suitsetamise harjumust, vähi perekondlikku esinemist ning hooajalisi erinevusi D-vitamiini saamises, avastasid nad, et kõrgem D-vitamiini tase inimeste organismis seostus väiksema vähiriskiga. 

Madalaima D-vitamiini tasemega osalejatega võrreldes oli kõige kõrgema D-vitamiini tasemega osalejatel 22 protsenti väiksem risk vähitekkeks. Sugude vahel erinevust polnud.  

Erinevatest vähitüüpidest rääkides selgus, et maksavähi puhul oli kõrge D-vitamiini tasemega inimestel selle kasvaja tekkimise risk 50 protsenti madalam kui neil inimestel, kelle D-vitamiini tase oli madalaim. Väiksem mõju leiti eelmenopausi ajal tekkinud rinnavähi puhul. Samas polnud selget seost näiteks kopsu-, eesnäärme- ja kolorektaalvähi, puhul. 

Autorid märgivad, et uuringul oli ka oma kitsaskohti, näiteks see, et D-vitamiini taset mõõdeti vaid ühel ajahetkel, osalejad võisid olla terviseteadlikumad kui üldine avalikkus ning haruldasemaid vähivorme esines osalejate seas vähe.  

Uuring avaldati ajakirjas BMJ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles