Nii palju aega telekavaatamist tõstab märgatavalt soolevähi riski

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Istuv eluviis pole hea eelkõige kehakaalu seisukohast, ent on teisigi haigusi, mille oht tekib ebaaktiivse elustiiliga.

Oxfordi Ülikooli, Londoni Imperial kolledži ning ÜRO vähiuuringute keskuse teadlased jälgisid kuue aasta jooksul 500 000 briti andmeid ning leidsid, et meestel, kes istusid mugavalt teleri ees enam kui neli tundi päevas, suurenes tõenäosus soolevähi tekkeks 35 protsenti. Huvitaval kombel oli naistel sama näitaja vaid 11 protsenti. Intrigeeriv oli aga see, et arvuti taga istumise ning soolevähi tekke vahel seoseid ei leitud.

Teadlased kahtlustavad, et mehed söövad sagedamini telekavaatamise ajal rämpstoitu, joovad alkoholi ning käivad ka suitsetamas. Need tegevused omakorda suurendavad samuti soolevähi tekkeriski, märkis uuringu juhtivautor dr Neil Murphy.

Istuv eluviis on ilmselgelt seotud ka kehakaalu suurenemise ning kõrgema rasvaprotsendiga. Liigne keharasv võib mõjutada hormoonide sisaldust veres, mis on seotud keharakkude arenguga – seegi võib tekitada kõrgema riski soolevähi tekkeks.

Briti vähiuuringute keskuse teaduri Linda Bauldi sõnul tõstatab uuring mitmeid küsimusi - näiteks seda, miks arvuti taga istumine erinevalt telekavaatamisest soolevähi tekkes väidetavalt rolli ei omanud.

«Võibolla on põhjus selles, et telekas nähakse (rämps)toidureklaame, mis isu suurendavad. Üllatav on ka see, et meestel oli soolevähi tekkerisk märksa suurem kui naistel. Uuring selle põhjuseid konkreetselt ei vaadelnud, aga ilmselt on mõju muudes tegevustes, mida mehed telekavaatamise ajal teevad,» rääkis ta, viidates teleri taga söömisele ja joomisele. 

Bauld märkis, et soolevähi tekke kohta on vaja täiendavaid uuringuid. Küll aga on teada, et selle ennetamiseks tuleb hoida tervislikku kehakaalu, olla füüsiliselt aktiivne, hoida alkoholitarbimine minimaalsena ning süüa rohkelt puu- ja köögivilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles