Söö end targaks: toidud, mis mõjuvad ajule kasulikult (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brokoli, lillkapsas ja muud ristõielised köögiviljad mõjuvad ajule ja vereringele hästi.
Brokoli, lillkapsas ja muud ristõielised köögiviljad mõjuvad ajule ja vereringele hästi. Foto: Ekaterina Fedotova/PantherMedia / Ekaterina Fedotova

Ajul on normaalseks töötamiseks vaja rasvhappeid, millest eriti kasulikud on rasvases kalas leiduvad oomega-3-rasvhapped. 

Lisaks rasvhapetele saab kognitiivne võimekus ja mälu kasu B4 vitamiinist ehk koliinist ja erinevatest antioksüdantidest. CNN toob välja nimekirja toitudest, mille kasulik mõju ajule on teaduslikult tõestatud. 

Marjad

Uuringus, mis vaatles rohkem kui 16 000 vanema naise toitumisharjumusi 15 aasta jooksul. Leiti, et kognitiivsed võimed olid tugevamad neil, kes tarbisid vähemalt pool tassi mustikaid või vähemalt tassitäie maasikaid iga nädal. Marjades sisalduvad antocianidiinid annavad marjadele värvuse, kuid võivad oma antioksüdatiivsete ja põletikuvastaste omadustega ka aju vormis hoida.

Rohelised ja ristõielised taimed

Hiljuti Rushi ülikoolis tehtud uuring näitas, et need, kes sõid vähemalt ühe portsjoni rohelisi lehtvilju päevas, näitasid testides 11 aastat noorematega võrdseid kognitiivseid võimeid, võrreldes nendega, kes kunagi rohelisi lehtvilju ei tarbinud.

Vananev aju ja eriti need aju osad, mis tegelevad mäluga, on vastuvõtlikud oksüdatiivsele stressile ja verevool kipub sinna vähenema. Nii ristõielised taimed nagu lillkapsas, brokoli, lehtkapsas, brüsseli kapsas kui ka lehtköögiviljad, spinat, rukkola, salat, sisaldavad palju antioksüdante, B-vitamiine, kiudaineid ja toitaineid, mis otseselt aju kaitsevad või siis vähendavad südame-ja veresoonkonna koormust.

Kala ja õli

Kalas leiduv oomega-3-rasvhape osaleb aju arengus juba enne sündi. Uuringud on näidanud, et rasvase kala söömine parandab eakate mälu ja ei lase kognitiivsel võimekusel vananedes nii kiiresti langeda, lisaks vähendab Alzheimeri tõve riski.

Lõhe, tuunikala, makrell ja heeringas on näiteks head kalarasva allikad. Rasva osakaal toidus üleüldiselt mängib aju tervises suurt rolli. Kasulikud taimeõlid ja transrasvade vähendamine toidus vähendab eakate dementsuseriski ja üldist vaimset võimekust.

Munad

Munades on palju koliini ehk B4 vitamiini, mis on ajule vägagi vajalik. Koliin aitab luua ajukemikaali atsetüülkoliini, mis on vajalik aju normaalseks toimimiseks ja kognitiivseteks võimeteks. Lisaks munadele leidub koliini pähklites, kalas, kanalihas, veiselihas, brokolis, ja piimatoodetes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles