Kas punetav nägu on märk kõrgest vererõhust?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Man Examining His Stubble In Mirror
Man Examining His Stubble In Mirror Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson

Keha õhetus põskedel kaunistab, kuid roosat või punakat nägu nähakse enamasti kehva tervise märgina.

Enamasti seostub punane nägu kõrge vererõhuga. Kardioloog Garry Jennings ütles uudistekanaline ABC, et punetaval näol on mitmeid põhjuseid, mille hulgas otseselt kõrget vererõhku ei ole. Tegevused, mis tõstavad vererõhku ajutiselt võivad küll näost punaseks teha.

Kõrgel vererõhul ei olegi enamasti mingeid sümptomeid, mistõttu on arsti juures vererõhu mõõtmine nii oluline.

Treening ning alkohol võivad vererõhku ajutiselt tõsta ning mõlemad need tegevused võivad ka näo punetama panna. Üks või kaks jooki ei mõjuta vererõhku väga kaua, kuid regulaarne joomine annab vererõhule püsivama koormuse. Pidevate joomingute tagajärjeks võibki olla väga kõrgest vererõhust tuleb südameinfarkt.

Reeglipärane treening hoiab vererõhu tervislikul tasemel. Äkilised pingutused võivad põhjustada suurt vererõhu tõusu.

Inimesed, kes on testides näidanud iseloomujooni nagu kannatamatus või vaenulikkus, võivad olla riski all saada kõrge vererõhk. Teistes uuringutes tuuakse põhjuseks allasurutud viha, mis vererõhu tõusu põhjustab.

Kõrge vererõhk algab väga väikestes arterites, mis väljuvad südamest. Punase näo või igasuguse punastamise põhjus tuleb teisest vereringe otsast, veenidest, mis ei ole otseselt kõrgest vererõhust mõjutatud.

Oluline on vererõhku testida enne, kui haigus endast märku annab. Kõik täiskasvanud peaksid ennast kontrollima iga kahe aasta tagant. Ravi on efektiivsem, kui süda ja veresooned ei ole veel kahjustatud ning kõrge vererõhk tuleb välja varakult.

Elustiilimuutused, mis on vererõhule kasulikud:

  • Rohkem treeningut
  • Vähem soola
  • Liigse kehakaalu kaotamine
  • Mõõdukas alkoholi tarvitamine

Keha kolesteroolitaseme vähendamine toidu või ravimitega ning suitsetamisest loobumine vähendab vererõhku ja alandab infarkti- või insuldiriski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles