Päev südamekirurg Günter Taaliga: hommikul helikopteriga Soome südame järele, öösel Tallinnasse opereerima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Günter Taal
Günter Taal Foto: Erik Prozes / Postimees

Südamekirurg Günter Taal on organidoonorluse ja südamesiirdamiste edendaja Eestis, kelle töösse kuulub valmisoleks iga hetk siirdamisele minna. 

Põhja-Eesti regionaalhaigla kardiovaskulaarkirurg-vanemarst Günter Taali tööpäev koosneb enamasti operatsioonidest ja haigete ülevaatamisest. Kirurg, kes tõi Eestisse südamesiirdamise ning südame vatsakest toetava seadme räägib Med24 vahendatud intervjuus oma tööst. 

Günter Taal kõneles, et tema tavapärane tööpäev Põhja-Eesti regionaalhaiglas (PERH) algab kell kaheksa, nagu paljudel arstidel tavapärane, visiidiga, mille kestel vaadatakse üle oma eelmisel päeval opereeritud haiged.

«Nagu kombeks, uurin, kas patsientidel on kõik kenasti või esineb mõnel probleeme. Seejärel teen koos kolleegidega vastavalt vajadusele kiired korraldused-toimetused ning siis on aeg, kui võtan enne operatsioonile suundumist veel mõne võileiva kehakinnituseks,» kirjeldas südamekirurg.

Lõikustuppa kutsutakse ta tavaliselt hommikul kella üheksa paiku. Suuremalt jaolt on Taali sõnul hommikuti tegemist plaanilise lõikusega. Mõnikord juhtub ka, et graafikusse lipsab mõni erakorraline töö, siis tuleb plaaniline haige muidugi ootele jätta ja tegeleda erakorralise patsiendiga.

Opratsioon võib kesta ka hommikust õhtuni

Taal ütles, et hommikul alanud operatsioon kestab üldjuhul umbes kolm tundi, vahel siiski ka kauem. Ette on tulnud sedagi, et operatsioonilaua ääres tuleb seista lausa õhtuni. See on arsti kinnitusel küll harv erand. 

Kirurg meenutas Lege Artisele intervjuud andes, et näiteks esmaspäeval, 22. jaanuaril 2018 oli plaaniliseks operatsiooniks patsiendile südame vatsakest toetava seadme ehk pumba paigaldamine koos Helsingi ülikooli keskhaigla kardiokirurgi professor Karl Lemströmiga.

See, tunnistas Taal, oli tema jaoks tavapärasest veidi erilisem lõikus. Esiteks on südamepumba paigaldamine üsna harva ette tulev operatsioon. Teiseks teeb pumba paigaldamise Taalile eriliseks asjaolu, et mees on ise pumbalõikuste algataja ja südamesiirdamise süsteemi juurutaja Eestis. 

Väljakutseks valmis 

Väga põnev ööpäev oli ka 25. jaanuaril. «Hommikul tegin suhteliselt suure mahuga aordioperatsiooni. Teel koju sain teada, et ühele meie haigele on Helsingis tekkinud sobiv süda, mistõttu lendasin koos haige ja kardioloog Pentti Põderiga helikopteriga Soome,» rääkis Taal. Öösel siirdati patsiendile süda, hommikul tuli kirurg esimese lennuga Tallinna ja tegi PERH-is plaanilise lõikuse, alles seejärel sai koju puhkama. 12. veebruaril tuli Soomest tagasi Eestisse ka uue südame saanud patsient ja pääses koju.

Loe intervjuud Günter Taaliga edasi portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles