Veebikonstaabel paneb südamele: reageerige kohe suitsiidsetele lausetele sotsiaalmeedias

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikonstaabel Maarja Punak.
Veebikonstaabel Maarja Punak. Foto: Kristjan Teedema

Veebikonstaabel Maarja Punak märgib, et sotsiaalmeedias suitsiidimõtetega postitusi märgates tasub helistada häirekeskusesse, kes reageerivad kohe erinevalt veebikonstaableist, kes pole iga kell internetis kättesaadavad.

«Enesetapu teema on midagi, millega puutun veebikonstaablina kahjuks palju kokku. Kadunud lapsed ja täiskasvanud, kes soovivad endale viga teha, pildid lõigutud randmetest, postitused infoga, et enam ei taha elada,» tõi veebikonstaabel oma sotsiaalmeedia kontol näiteid.

Ta meenutab jõuluaega kui möödunud aasta kõige hirmsamat perioodi suitsiidimõtetega inimeste osas. Muuhulgas leidis aset juhtum, mil inimene andis märku tuttava sotsiaalmeedia kontole mõned tunnid tagasi postitatud hüvastijätulausest ning Punak nägi seda koheselt, ent politseil ei olnud enam võimalik seda inimest päästa. «Ja kuigi seda praegust nädalat on olnud vaid poolteist päeva, olen juba korra palunud appi politsei korrapidaja ühe inimese elu ja tervislikku seisundit kontrollima,» nentis ta.

Kui märkate infot, mis viitab inimese soovile sooritada enesetapp, soovitab veebikonstaabel helistada koheselt Häirekeskusesse numbril 112, sest erinevalt veebikonstaablitest töötavad nemad 24/7.

«Ma väga loodan, et ei satu kunagi olukorda, kus näen taolist teadet liiga hilja. Noortel soovitan lisaks helistada 116111 või minna www.lasteabi.ee/ lehele ja vestelda sealsete abipakkujatega, kes oskavad anda nõu nii noore enda kui tema sõbra mure korral. Ka nemad vastavad 24/7,» pakkus ta.

Ka sellest ei juhtu Punaku sõnul midagi, et pärast politsei kontrollkäiku selgub, et inimene postitas suitsiidse lause sellepärast, et oli joobes olekus (üks enamlevinud põhjuseid), oli unustanud vajalikke ravimeid võtta, oli seda teinud emotsionaalselt ebastabiilses olekus ja mitte päriselt mõeldes või isegi siis, kui ta tegi enda arvates nalja. Vihje sellise postituse kohta võib siiski päästa selle inimese elu.

«Märkamine on oluline ja seda saab teha kõige paremini pereliige või sõber. Olge enda lähedaste jaoks olemas!» lisas Punak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles