Dementsuse ja treenituse vahel leiti seos

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumine teeb head.
Liikumine teeb head. Foto: Panther Media/Scanpix/Arne Trautmann

Värske uuring toob välja vastupidavuse (stamina) ja dementsuseriski vahel. 

Naistel, kelle kardiovaskulaarne võimekus (cardiovascular fitness) oli väga hea või kel oli väga heal tasemel füüsiline vastupidavus, oli 88 protsenti madalam risk dementsuse tekkeks kui keskmisel tasemel füüsilise vormiga naistel, kirjutab CNN. 

«Ma ei olnud üllatunud, et leidus seos, aga mind üllatas, et see seos oli nii tugev kõige paremas vormis naiste ja vähenenud dementsuseriski vahel,» lausus uuringut juhtinud professor Helena Hörder Rootsi Göteborgi ülikoolist.

Uuringusse oli kaasatud 191 Rootsis elavat naist vanuses 38 kuni 60 eluaastat. Nad pandi sõitma velotrenažööril, saamaks teada nende kardiovaskulaarne võimekus. Sõidu ajal mõõdeti, kui palju osalejad pidi tegema tööd vastavalt oma kehakaalule ja sellele, kui suure vastupanu sai trenažööri tugevustasemetel peale keerata enne, kui osalejad ära väsisid. 

«Töövõime näitaja on see hetk, kui osaleja on nii väsinud, et tema testitegemist tuleb segada,» ütles Hörder. Ta lisas, et kardiovaskulaarset võimekust või vastupidavust saab testida ka nii, et inimest ei viida viimase piirini. Mõne osaleja puhul tuli seda teha elektrokardiograafi näitude pärast või kuna nende vererõhk tõusis väga kõrgele. 

Osalejad jagati vastavalt tulemustele kolme gruppi 59 neist oli halvas füüsilises vormis, 92 keskmises vormis ja 40 väga heas füüsilises vormis. Testid tehti aastal 1968. Teadlased jälgisid osalejaid üle 44 aastat kuni 2012. aastani. Selle aja jooksul jälgisid uurijad naiste tervist ja seda, kas neil diagnoositi dementsus või mitte. 

Osalejatest 44-l ehk 23 protsendil arenes dementsus. Neist naistest, kes ei teinud testi ära maksimaalsel koormusel, vaid pidid vererõhu vm põhjuse tõttu katkestama, oli see protsent 45. Hörderi sõnul oli paljudel katkestamise põhjuseks kehv füüsiline vorm. 

Uuringul olid ka mõned kitsaskohad. Näiteks oli tegu üsna väikese grupi Roosti naistega. Teemat tuleks uurida ka laiemalt. Uuring avaldati eile meditsiiniajakirjas Neurology.

WHO andmetel põeb üle maailma 50 miljonit inimest dementsust ning igal aastal on ligi 10 miljonit uut haigusjuhtu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles