Üllatav: kui palju soola on Hiina toidus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chinese Spring Rolls
Chinese Spring Rolls Foto: Graham Oliver/PantherMedia / Graham Oliver

Teadlased analüüsisid Hiina restoranide menüüsid Suurbritannias ning leidsid, et road sisaldasid ebatervislikult palju soola. 

Teadlastest koosnev organisatsioon Action on Salt, mille eesmärk on teavitada liigse soola kahjulikest mõjudest tervisele, analüüsis tüüpilisi Hiina restorani menüüsid ja leidis, et pooled neist sisaldasid rohkem kui pool päevasest soovitatud soolakogusest.

Kõige soolasemad oli pearoad, näiteks veiseliha ubadega. Üks portsjon munaga praetud riisi lisas roale veel 2,3 kuni 5,3 grammi soola. Kõrvalroad ja kastmed lisasid veel ligi neli grammi soola.

Uurijad pakkusid välja vähem soolaseid valikuid. Näiteks võrreldes veiseliha kastmega, kus võis olla 6,8 grammi soola, on magushapus kanaroas vaid üks gramm soola. Munaga praetud riisis on 5,3 grammi, kuid köögiviljadega kevadrullides vaid 0,8 grammi soola.

Väga vähesed vaadeldud roogadest sisaldasid vähem kui kaks grammi soola. Sojakaste sisaldab küll rohkem soola, kui teised magusad kastmed võivad samuti üllatavalt soolarikkad olla.

43 protsenti 141 analüüsitud roast olid kõrge soolasisaldusega ning teadlaste sõnul peaksid need kandma hoiatussilti. Liigne sool võib tõsta vererõhku, mis suurendab südamehaiguste ja infarktiriski. Lisaks võib liigne sool tekitada neerukivitõbe.

Tervise Arengu Instituudi blogis kirjutatakse, et keskmiselt vajab täiskasvanu päevas naatriumi nii palju, kui sisaldub 1,5 grammis soolas. Täiskasvanutel on soovitatav päevas tarbida maksimaalselt kuus grammi soola, sealhulgas looduslikult toidus esinev naatrium. Enamik inimesi saab aga juba ainuüksi töödeldud toitudest rohkem soola, kui on päevas vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles