Tervisenõu: miks lõpetatakse haigusleht reede, mitte pühapäevaga?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena tasub jääda koju, mitte käia tööl edasi.
Haigena tasub jääda koju, mitte käia tööl edasi. Foto: Panther Media/Scanpix

Miks lõpetavad perearstid üldjuhul haiguslehed ära reedese päevaga, kui töötaja asub esmaspäeval taas tööle? Kuigi haiguslehtede arvestus käib kalendripäevade järgi ja haiguslehte pühapäeval lõppenuks märkides oleks töötajale soodsam.

Küsimusega toimetuse poole pöördunud lugeja sõnul on temagi perearst haiguslehe lõpetamisel küsinud, kas nädalavahetusel oleks ka graafikujärgne tööpäev. Kui jah, siis läheb ka see haiguslehele, kui ei, siis lõpetatakse haigusleht reedese kuupäevaga. Lugeja lisas, et väidetavalt tegevat haigekassa trahvi perearstile, kui nädalalõpp ka haiguspäevadele lisada. 

Vastab perearst ja Eesti Perearstide Seltsi liige Vanda Kristjan.

Töövõimetusleht, nagu dokumendi nimetus ka ütleb, on raviarsti poolne kinnitus, et haigestunud inimene ei saa osaleda, tervislikust seisundist lähtuvalt, oma erialasel tööl. Tööst vabastust saab anda  ainult tööpäevade kohta. Kui inimene töötab töögraafiku alusel ja tema tööpäevad, graafiku alusel, on nädalavahetusel, siis arstil on õigus TVL lõpetada ka nädalavahetusel. See teadmine tuleneb seadustest.

§ 51.  Ajutise töövõimetuse kindlustusjuhtum

 (1) Kindlustusjuhtum, mille puhul makstakse kindlustatud isikule haigushüvitist, on:

 1) kindlustatud isiku haigus või vigastus, mille puhul raviv arst või hambaarst on määranud, et kindlustatud isik ei ole haiguse või vigastuse tõttu ajutiselt võimeline töötama oma töö- või ametikohal või jätkama oma ülesannete täitmist või majandus- või kutsetegevust; (Ravikindlustuse seadus)

Haigekassa kui lepingupartner teeb juhuvalikute alusel kontrolli selle kohta, kas arsti töö vastab seadusest tulenevatele nõuetele. Juhuvalikud on andnud teavet ja tagasisidet , kuidas on õige seadustele vastavalt oma tööd ja otsuseid teha. Sellest tulenebki, et arst lõpetab töövõimetuslehe reedel kui haigusest paranenud inimesel ei ole laupäev ja pühapäev tööpäevad.


Loe teisi Tervisenõu lugusid:

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles