Kõige levinuma suguhaiguse põdemine kahekordistab naiste vähiriski (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klamüüdia kulgeb enamasti sümptomiteta.
Klamüüdia kulgeb enamasti sümptomiteta. Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Kõige levinum seksuaalsel teel leviv haigus võib kahekordistada munasarjavähi riski, selgus värskes USA uuringus.

Naised, kellel oli krooniline klamüüdia infektsioon, oli kahekordne risk haigestuda munasarjavähki, võrreldes inimestega, kellel polnud näha, et nad oleks kunagi nakatunud olnud, vahendab NBC News.

USAs tehtud uuring näitas, et klamüdioos suurendas munasarjavähi riski rohkem kui HPV. Uuringus ei tõestatud seda kas klamüdioosi varasem ravimine vähendab riski. Analüüsiti rohkem kui 1000 naist Poolast ja USAst ja munasarjavähi risk paistis suurenevalt, olenemata sellest, kui kaua infektsioon oli kehas olnud.

Munasarjavähk on suhteliselt harvaesinev vähivorm, kuid sellest paranemine on raske. Klamüdioos on aga suhteliselt levinud suguhaigus, mida saab ravida vaid ühe tabletiga või antibiootikumide kuuriga. Haigust on raske diagnoosida, sest sel võivad igasugused sümptomid puududa kuid või isegi aastaid. Klamüdioos kulgeb 70 protsendil juhtudest ilma kaebusteta ning see avastatakse suguhaiguste testis.

Ülevaatlikkus uuringus analüüsiti Poola uuringut, kus osales 278 munasarjavähiga ja 556 ilma vähita naist ning USA uuringut, mis võrdles 160 vähipatsienti ning 159 ilma vähita naist. Uuringutes otsiti antikeha, mis näitab, kas inimene on nakatunud klamüüdiagabakteriga. Mõlemas uuringus oli näha, et naised, kellel oli näha varasemat nakatumist klamüdioosi, olid kaks korda suurema riski all haigestuda munasarjavähki.

Klamüüdiabakteritega nakatumisel võib esineda rohkenenud voolust tupest, ebaregulaarset veritsust tupest, eriti pärast seksuaalvahekorda, või valu alakõhus. Meestel võib esineda eritist peenisest või on urineerimine valulik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles