Uneuurijad annavad nõu: milline magamisasend on parim?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külili ja selili magamine paistsid olevat kõige kasulikumad.
Külili ja selili magamine paistsid olevat kõige kasulikumad. Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson

Külili magamine laseb selgrool pikeneda ning võib kaitsta kaela- ja seljavalude eest. Selili magamine võimaldab aga seljale neutraalset asendit. 

Magamisasend võib vähendada seljavalu, liigesevalu või norskamist. Puhtad linad ja piisavalt und on olulised, kuid unekvaliteeti mõjutab ka magamise viis, vahendab Express.

USA riikliku uneuuringute sihtasutuse järgi on hea une jaoks kõige parem magada selili. See kuidas inimesed tegelikult magavad, ei kattu enamasti magamisasendite tervisekasudega. Norskamise käes vaevlejatel ei soovitata näiteks magada selili ning seljavalu puhul pole kasulik kõhuli magada. 

Selili magamine kõige kasulikum

Selili lamamine on parim magamisasend. Uuringute järgi magavad sel viisil vaid kaheksa protsenti inimestest. Positsioon lubab seljal, kaelal ja selgrool neutraalses asendis puhata, lisas ta. Näoga lae poole magamine on samuti kasulik reflukshaiguse sümptomite leevendamisel. Pane tähele, et padi tõstaks ja toetaks su pead piisavalt. Uneapnoega patsiendid paksid aga selili magamist vältima, sest keel võib hingetoru blokeerima hakata.

Külili asend võib kortse tekitada

Külili magamine võib vähendada selja ja kaelavalu, sest selles asendis on selgroog väljavenitatud. Lisaks on norskamine selles asendis vähem tõenäoline, sest hingamisteed on avatud. Viisteist protsenti täiskasvanutest magab selles asendis. Külili magamine võib aga kortse tekitada, sest pool nägu on patja surutud.

Kõhuli magamine koormab keha

Kuigi see asend aitab kerge norskamise vastu, ei mõju see ülejäänud tervisele kuigi hästi. Kõhuli magamine võib põhjustada kaela- ja seljavalu, sest selg ei ole enamasti neutraalses asendis. Samuti paneb see koormuse lihastele ja liigestele, mis võib omakorda viia tuimuse, jäsemete «suremiseni» ja ärritatud liigesteni. Selle asendi juures soovitatakse magada nägu otse maas, padi otsaesist toetamas.

Looteasend parim rasedatele

Peaaegu pooled täiskasvanutest magavad asendis, kus nad on külili, torso kõverdatud ja põlved painutatud. Sellest asendist saavad kasu norskajad ning see on parim viis magamiseks rasedatele. Puusadele kanduvat pinget saad vähendada, kui asetad jalgade vahele padja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles