Lugeja küsib: mida teha, kui tööd tehes hakkavad käed valutama? (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson

«Töötan kokana toitlustusasutuses. Põhiline töö on kätega – tõstan toitu, tükeldan, viilutan, koorin, kaalun, segan jne. Viimasel ajal on hakanud käed valutama ning tööd on ebamugav ja kohati isegi valulik teha. Olen sellest rääkinud kolleegidega, aga kas pean ka tööandjale teada andma?» küsis lugeja tööinspektsioonilt.

Vastab Aile Salundi, tööinspektsiooni töötervishoiu inspektor: 

Töötervishoiu ja tööohutusseaduse kohaselt peab töötaja kohe tööandjale või tema esindajale ja töökeskkonnavolinikule teatama õnnetusjuhtumist või selle tekkimise ohust ning tööülesande täitmist takistavast tervisehäirest. Siis saab tööandja probleemiga tegelema asuda. 

Valulikud ja koormatud käed võivad olla tingitud valedest töövõtetest ja liiga suurest töökoormusest. Neid tuleks kohe muuta, et töötamist jätkates terviseprobleemid ei süveneks. Töötaja füüsilise ja vaimse ülekoormuse vältimiseks peab tööandja kohandama töö töötajale võimalikult sobivaks.

Töökoha kujundamisel ja töö korraldamisel tuleb tööandjal arvestada töötaja kehaliste, vaimsete, sooliste ja ealiste iseärasustega, töövõime muutumisega tööpäeva või vahetuse jooksul ning võimaliku pikaajalise üksinda töötamisega.

Kindlasti tuleks terviseprobleemidest teada anda töötervishoiuarstile, kes on pädev hindama töötaja terviseseisundit ja töötingimuste sobivust. Samuti diagnoosib arst tööst põhjustatud haigestumisi ja kutsehaigestumisi. Üheks tervisekontrolli eesmärgiks on avastada võimalikult vara niisugused tervisehäired, mis võivad tuleneda töökeskkonnast. Mida varem probleem avastada, seda kiiremini saab pidurdada töötaja tervise edasist halvenemist. Samuti saab teha töökeskkonnas ümberkorraldusi, et see oleks ohutum ja töötajate tervist hoidvam.

Telefonitsi võib töökeskkonna küsimuste kohta nõu küsida helistades tööpäeviti tööinspektsiooni infotelefonile 640 6000.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles