Dieet ei õnnestu? Uuring selgitab, miks rangest kalorilugemisest abi pole

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühekülgne dieet ei tee kehale head.
Ühekülgne dieet ei tee kehale head. Foto: Panther Media/Scanpix

Kes soovib kaalu kaotada, peab õppima tasakaalustatult toituma ning vähemalt esialgu lugema ka kaloreid. Küll aga ei pruugi range kalorite lugemise režiim soovitud kaalukaotuseni viiagi.

Dieedipidamisest pausi tegemine võib kaalukaotust hoopiski paremini soodustada, selgus hiljuti Journal of Obesity meditsiiniajakirjas avaldatud uuringus. Selles osales 51 meest, kes jaotati kahte gruppi, vahendab MyFitnessPal blogi. Üks grupp jälgis 16 nädala jooksul ranget dieeti, teine pidas dieeti kaks nädalat, seejärel võttis kaks nädalat pausi ning kordas seda tsüklit, seniks kui neilgi sai kokku 16 nädalat dieedipidamist.

Mõlemas grupis vähendasid mehed oma keskmist normaalset kaloraaži kolmandiku võrra ehk tarbisid päevas umbes 900-1000 kalorit tavapärasest vähem. Uuringuperioodi lõpus selgus, et pause teinud dieedipidajad kaotasid kaalus keskmiselt kaheksa kilo rohkem kui need, kes jäid rangelt paika sätitud kaloraažiga dieedi juurde.

Uuringu juhtivautor, Tasmaania Ülikooli professor Nuala Byrne selgitas, et kui piirame dieedi käigus oma energiatarbimist, väheneb ka põhiainevahetus suuremal määral kui arvata oskame, mis ühtlasi teeb kaalukaotuse raskemaks. Kui võtta dieedipidamisest paus, teeb keha justkui restardi, sest saab aru, et näljahäda on möödas. Seetõttu ei pea organism enam meeleheitlikult rasva kinni hoidma ning kaal langebki.

Dietoloog Joan Salge Blake lisas, et need, kes võtsid dieedist pause, kaotasid nii rohkem rasva kui ka vähem lihast, nende ainevahetus oli kiirem ning kaal langes ka edaspidi, pärast uuringuperioodi lõppu. Küll aga tuleb märkida, et pausid ei tähendanud seda, et dieedipidajad võisid lakkamatult pitsat või maiustusi näost sisse ajada. Ka pausi ajal jälgisid nad kalorilimiiti, mis oli neile sobilik kaalu säilitamiseks.

«Grupp, kes pidas dieedipause, ei söönud sel ajal kordagi üle, sest neile olid uuringuperioodi ajal ette nähtud kindlad eined ja kaloraaž, mis oli sobilik kaalu säilitamiseks,» selgitas toitumisnõustaja.

2016. aastal tehti sarnase sisuga uuring ka hiirte peal. Ülekaaluliste hiirte toitumist piirati 5-6 päeva vältel, millele järgnes 1-3 päeva piiramatut ligipääsu toidule. Sellisel hiirte kontrollgrupil oli kaks korda efektiivsem kaalukaotus kui neil närilistel, kelle toitumist piirati järjepidevalt.

Et dieedipausidest kasu oleks, peab neid siiski tegema õigesti. Canadian Medical Association meditsiiniajakirja uuringust nähtub seevastu, et dieedipidajaid, kes lühiajaliselt end piiravad, ohustab kindlasti hiljem ülesöömise oht. Blake paneb südamele, et kõrge kalorsusega toidu söömine vaheperioodidel küll kaalulanguseni ei vii. «Kui inimene peab limiteeritud dieeti kaks nädalat ning seejärel läheb tagasi vanade harjumuste juurde, süües rohkem kui ta tegelikult vajab, kaal ei vähene,» nentis ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles