Tasub teada: miks tõmbub šokolaad seistes pealt halliks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad.
Šokolaad. Foto: Jiri Hera/PantherMedia / Jiri Hera

Kui šokolaad on pikaks ajaks sahtlipõhja ununenud, on pea igaüks näinud, et sellele on tekkinud imelik hallikasvalge kiht. Miks see nii on ja kas sellist šokolaadi tasub süüa?

Hea uudis on see, et selline nähtus ei tähenda otseselt, et šokolaad on läinud vanaks või muutunud söömiskõlbmatuks (juhul kui parim enne ikka kehtib), vahendab Independent. Kuna šokolaad koosneb suures osas kakaovõist, siis leiab seal aset hoopis rasva ümberjaotumine.

Briti toidusarjas «Food unwrapped» tehti selgeks, et kui šokolaadi hoitakse liialt jahedas või soojas, toimub selles ajapikku rasvaosakeste tõus maiustuse pinnale. Kui rasv šokolaadi peal hangub, tekibki imelikuna näiv hallikasvalge kiht. Tegu on šokolaaditootjate jaoks ilmselt ühe enamlevinud kliendikaebusega, ent põhjus on siiski toote säilitamistingimustes, mitte tootja veas.

Sarjas selgus ka üllatav tõsiasi, et teadlased tegid alles suhteliselt hiljuti kindlaks, miks šokolaadiga selline nähtus aset leiab. Nimelt tungivad kakaovõi osakesed šokolaadi pinnale imepisikeste pragude kaudu, kuna neil pole parajasti kuhugile mujale minna. «Kristalliline rasv sulab ning asub mikropragude kaudu liikvele,» lisas teadlane dr Stephen Roth. Toidutehnoloogid töötavad juba ka selle kallal, et nähtust ennetada.

Tervisele kuidagi ohtlik selline šokolaad seega pole, ent siiski tasub pilk heita ka säilivustähtajale ning teha esmalt maitsetest, sest toote kvaliteet võib olla muutunud. Parimaks temperatuuriks šokolaadi säilitamisel peetakse 14 kuni 18 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles