Viis võimalust, kuidas tulla toime migreeniga (1)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migreeni põdevatele inimestele on oluline rutiin.
Migreeni põdevatele inimestele on oluline rutiin. Foto: Panter Media / Scanpix / Piotr Marcinski

Üks inimene seitsmest kannatab migreeni käes ning kuigi haigust mõistetakse praegu veel üsna kehvasti, leidub selle jaoks leevendavaid vahendeid. 

The Guardian toob välja viis võimalust, mis võivad aidata valu leevendada.

Pane tähele, mis valu tekitab

Migreeni võivad vallandada einevad keskkonnategurid toiduainetest parfüümideni. Pea mõni kuu peavalude päevikut, kuhu pane kirja, mida enne migreenihoogu tegid või sõid. Migreeni käes kannatajad hakkavad peagi märkama mustreid, näiteks tegevusi, mida saaksid tulevikus vältida. 

Levinud toidud, mis migreeni vallandavad, sisaldavad mononaatriumglutamaati. Samuti lihatooted, mis sisaldavad naatriumnitraate, näiteks peekon ja salaami. Lisaks leidub neid kka punases veinis, osa juustudes, suitsetatud kalas ja küpsetatud toitudes. Alkohol, järsku tekkiv stress, valjud helid, ere valgus ja suitsetamine võivad olla samuti migreeni riskifaktorid. 

Püüa jälgida rutiini

Kui kannatad migreeni käes, on su aju tundlik erinevatele keskkonnamuutustele, näiteks tugevatele helidele või hormonaalsetele muutustele, mis võivad panna pea valutama. Kui püsid hästi oma igapäevases rutiinis - sööd, magad ja teed trenni - igapäevaselt sarnasel ajal, võib see aidata migreenihooge eemal hoida. 

Proovi toidulisandeid

Enne millegi uue katsetamist on hea vestelda oma arstiga. Samas on mitu uuringut näidanud, et toidulisanditel nagu magneesium, B2 vitamiin ja Q10, on potentsiaalse võime ennetada osal patsientidest migreene. Uuringus võtsid 31 migreeni põdevat inimest koeensüüm Q10t, mis vähendab keskkonna ja teiste tegurite kahjulikku mõju rakkudele. Neist 19 ütles, et neid päevi, kus nad kannatasid migreeni käes, jäi poole vähemaks.

Tee mõõdukat trenni

Teadlased toovad välja, et mõõdukas regulaarne aeroobne tegevus, näiteks sörkjooks, ujumine, tantsimine või rattaga sõitmine 30 minutit, kolm korda nädalas, aitas vähendada osal patsientidel migreenide esinemise sagedust ja tõsisust. Treening paneb keha tootma naturaalseid valuvaigisteid, endorfiine. Samas tasub enne trenni kindlasti süüa ja juua, hoidmaks ära potentsiaalseid migreeni vallandajaid, näiteks madalat vererõhku või vedelikupuudust. Lisaks oleks hea venitada kümme minutit enne ja pärast trenni, ennetamaks lihaspingeid, mis samuti võivad peavalu esile kutsuda. 

Vähenda kofeiinitarbimist

Kofeiin on üks levinumaid migreeni vallandajaid, eriti kui tarbida seda igapäevaselt suurtes kogustes. Eksperdid soovitavad kohvitarbimist piirata 200 mg ehk ühe kekmise suurusega tassini päevas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles