Mehe käele tekkis suur muhk – kas tead, mis ohtliku haigusega on tegu?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: New England Journal of Medicine

Mehe käelabale tekkinud muhk ei ole kuidagi seotud kukkumise ega vigastusega – tegu on hoopis südamesisekestapõletiku tüsistusega, mille võis tingida hambaarstikülastus.

27-aastasel kanadalasel diagnoositi endokardiit – südamesisekestapõletik, mis võib põhjustada klapirikkeid, vahendab Daily Mail. Äge septiline endokardiit tekib enamasti sepsise ehk veremürgistuse tüsistusena, kui organismis on väljaravimata bakter. 

Meditsiiniajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud patsiendijuhtumis kirjeldati, et mees kaebas esmalt käele tekkinud valuliku punetuse üle, kahe nädalaga kasvas sellest aga sinakat tooni suur muhk. Samal ajal hakkas mees tundma ka kõhuvalu ning pöördus kohalikku haiglasse. Arstidel võttis diagnoosimine mõnevõrra aega, sest mehel oli samaaegselt nädalaid kestev palavik, tal polnud söögisu ning öösiti tekkis ta nahale külm higi.

Analüüsidest selgus, et mehe põrna ning vasaku neeru koed olid kahjustada saanud. Mõne nädalaga kaotas mees kaalus 12 kilo. Veel ilmnes, et mehe südameklappe oli haaranud põletik, mis tähendas, et tegu on endokardiidiga. Vereproovid näitasid Streptococcus salivarius nimelise bakteri olemasolu organismis, mida teatakse tavaliselt suus ja süljes pesitseva mikroorganismiga. See infektsioon oligi kahjustanud esmalt tema veresooni, seejärel liikunud kätte ning südamesse.

Patsiendijuhtumi juures kirjeldati, et tõenäoliselt oli infektsioon valla pääsenud seoses kehva suuhügieeni ning hiljutise hambaarstiprotseduuriga. Nii võis bakter pääseda suust vereringesse ning kogu selle kahju põhjustada. See võib juhtuda näiteks igemete veritsemise või nende põletiku tõttu.

Kanadalase seisund paranes juba pärast kahepäevast antibiootikumikuuri, ent ta vajas operatsiooni muhu eemaldamiseks ning südame aordiklapi asendamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles