Kümne inimese koguseid söönud poiss sai elupäästvale operatsioonile

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kaalub 16-aastane poiss ligi 80 kg.
Täna kaalub 16-aastane poiss ligi 80 kg. Foto: CATERS NEWS/Caters News Agency

16-aastane haruldase haigusega poiss, kelle tippkaal oli 150 kilo, on suutnud pärast maovähendusoperatsiooni kaotada 14 kuuga pea poole oma kehakaalust.

Lõuna-Indias elaval Mahesh Bhubathil diagnoositi Prader Willi sündroom, vahendab Daily Mail. Tegu on harvaesineva geneetilise haigusega, mille puhul kujuneb rasvtõbi välja juba lapse esimestel eluaastatel. Mahesh oli juba teismelisena võimetu ilma abita liikuma, riideid vahetama või duši all käima, kuna kandis seljas tohutut koormat. Haiguse tõttu oli mõjutatud ka tema kõnevõime, mistõttu poissi koolis kiusati. Tema ema Sathala Sulochana, kes töötab haiglas, võttis poisi seepärast koolist ära.

Poiss oma tippkaalus.
Poiss oma tippkaalus. Foto: CATERS NEWS/Caters News Agency

«Koolis tegid lapsed tema üle nalja, sest ta ei saanud kõndida ega mängida. Ma pidin teda aitama kõiges, alustades riietumisest kuni pesemiseni, väga kurb oli teda sellises olukorras näha,» meenutas naine. 

Pere oli meeleheitel, sest rahaliste võimaluste tõttu polnud võimalik poega aidata. Viimaks pakuti neile bariaatrilist operatsiooni, mis leidis aset mullu jaanuaris. Maheshi elu muutus, kui bariaatriakirurg dr Ravikanth Kongara nõustus poissi tasuta ravima.

«Tal diagnoositi Prader Willi sündroom, mis tihtipeale viibki rasvumiseni, sest laps on pidevalt näljane. Kui patsiendi haiglasse tõime, kaalus ta 150 kilo. Kolm kuud pärast operatsiooni oli ta kaotanud juba 45 kilo, 14 kuud hiljem pea poole oma kaalust,» rääkis arst. Juba aprillis ootabki poissi uus operatsioon ning arsti hinnangul võib ta sellega kaotada kaalust veel 14-18 kilo, mis viib poisi kaalu normi.

Mahesh, kes kunagi oli võimeline sööma justkui kümne inimese eest, saab täna taas ise liikuda. Ema kaalub isegi tema kooli tagasi panekut. «Olen õnnelik, et mu poeg suudab jälle kõndida, süüa ja rääkida nagu tavaline laps. Juba aasta jooksul on nii palju muutunud, ta ei vaja enam mu abi ning suudab enamus asju ise teha,» rääkis ema. Kusjuures Mahesh oli imikuna pigem alakaaluline, ent probleemid hakkasid tekkima kohe lapseeas. Ema kirjeldusel oli pisipoeg kogu aeg näljane ning õgis sisse kõik, mis vähegi kätte juhtus.

Poiss pärast operatsiooni, tänavu märtsikuus.
Poiss pärast operatsiooni, tänavu märtsikuus. Foto: CATERS NEWS/Caters News Agency

Prader Willi sündroomi vastu pole ravi, peamiselt püütakse rasvunud lapsed panna tervislikule, tasakaalustatud dieedile. See pole aga nii lihtne, kuna defekt 15. kromosoomis tekitab neil alatasa nälga ning on täiesti võimalik, et laps sööb suuri portsjone rohkem kui kuus korda päevas ning tunneb ikkagi nälga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles