Geenidoonorlus tõi ilmsiks naise päriliku kõrge kolesteroolitaseme

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kiyoshi Takahase Segundo/PantherMedia / Kiyoshi Takahase Segundo

Naine sai geenidoonoriks olemise käigus teada, et tema perekonnas levib soodumus kõrge kolesterooli ning sellest tingitud haiguste tekkeks.

Poolteist aastat pärast proovi andmist sai geenidoonor Triin Roostfeld kirja, et tema geenidest on leitud midagi ootamatut ning talt soovitakse lisaanalüüse, vahendab ERR Novaator.

«Kui ma läksin lisaanalüüse tegema, siis antigi mulle juba selge info selle kohta, et mul on tõenäoliselt pärilikul teel saadud kõrgem kolesteroolitase,» meenutas Roostfeldt.

Tema sõnul on perekonnas olnud kõrget vererõhku ja esinenud ka kõrgest kolesteroolitasemest tingitud erinevaid südame-veresoonkonna haigusi, sealhulgas kõrget vererõhku ja ka surmasid.

Roostfeldi üldkolestrooli tase oli niivõrd kõrge, et ta vajas lisaravi. Kuid kui ta ei oleks olnud geenidoonor, poleks ta saanud teada oma kõrgest kolesteroolist enne, kui ilmnenuks probleemid südame ja veresoonkonnaga.

Loe pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles