Toitumisnõustaja Erik Orgu lihtsad nipid, kuidas enne rannahooaega toitumine korda saada

Heidi Ruul
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smuutidesse võib lisada ka kasulikke köögivilju, mistõttu muutubki smuuti mõnikord roheliseks.
Smuutidesse võib lisada ka kasulikke köögivilju, mistõttu muutubki smuuti mõnikord roheliseks. Foto: Panther Media/Scanpix/Jongjai Jongkasemsuk

Kevad on kõige õigem aeg oma toidulaua ülevaatamiseks ja tervislikumaks muutmiseks. Kuidas olla tervislikum ja seejuures ka kaalust alla võtta? 

See pole kaugeltki mitte nii keeruline kui esmapilgul tunduda võib! Ülesande lihtsustamiseks jagab toitumisnõustaja Erik Orgu ka mõned kasulikud näpunäited.

Orgu sõnul tuleks kevadel kindlasti hakata suuremat rõhku pöörama värskele taimsele toidule. «Ilmade soojenemisega suureneb ka inimeste aktiivsustase ja kui tervislikumalt toituda, siis on ka kilod kergemad kaduma,» sõnab ta. Lisaks on tema sõnul mõistlik end kurssi viia oma keha kalorivajadusega ning tarbida täpselt nii palju kui keha vajab.

Ka smuutid on miski, mis võiks tervislikul toidulaual oma koha leida. «Kui smuutis segada omavahel juur- ja köögivilju koos marjade või puuviljadega, siis tegemist on põhimõtteliselt salatiga ning smuutid ja salatid on täpselt sama tervislikud.»

Smuutide segamisel lase oma fantaasial lennata ja lisa sinna just enda jaoks sobivaid koostisaineid. Kui katsetamiseks aega napib, siis on siinkohal kiireks abimeheks internet, kus leidub tuhandeid erinevaid smuuti-retsepte, mille hulgast tuleb enda jaoks apetiitsemad lihtsalt välja valida.

See ei tähenda aga kaugeltki mitte seda, et maiustused peaksid tervislikult toidulaualt puudu olema. «Igapäevaselt tuleks küll maiustuste söömisest hoiduda, kuid kord-kaks nädalas võib endale ka seda lubada,» kinnitab Orgu.

Toitumisnõustaja usub, et kevad on hea aeg ka veel alkoholist loobumiseks - see ei ole nii keeruline kui esmapilgul tunduda võib, tuleb leida enda jaoks sobivad tegevused, mis alkoholi asemel meeled erksana hoiaksid.

Orgu isiklikuks lemmikuks on sel kevadel lillkapsapõhjaga pitsa, mida mees kevade saabumise puhul ka valmistas. «See sisaldab tavalisest pitsast kordades vähem kilokaloreid ning süsivesikuid, kuid näeb suurepärane välja ja on minu meelest imemaitsev! Erinevaid asju tasub katsetada.»

Loomulikult tuleks oma toidulaual ja tarbimisel mitte ainult kevadel, vaid aastaringselt silma peal hoida. Selleks jagab toitumisnõustaja kolm lihtsat nippi. «Esiteks võiks umbes pool toidust olla alati taimne. Teiseks peaksid inimesed leidma selle aja, et ise kokata - tulemus on palju tervislikum ja nii tead täpselt, mida sinu toit sisaldab -boonusena maitseb ise valmistatud toit enamasti ka paremini,» räägib Orgu. 

Kolmandaks soovitab ta jälgida igapäevast kaloraaži. Orgu, kelle kinnitusel on nende nippidega võimalik kaalu üsna lihtsalt kontrolli all hoida.

Üks on kindel: selleks, et tervislikum olla, ei piisa pelgalt unistamisest - tuleb ka vastavaid samme astuda ja valitud rajal kindlameelselt käia. Ei tasu unustada, et lisaks kõigele eelnevale kuulub tervisliku eluviisi juurde ka piisav igapäevane liikumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles