Kuuajane suhkrupaast: milleks ja kuidas seda teha?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sugar white and brown different on black board top
Sugar white and brown different on black board top Foto: Rezeda Kostyleva/PantherMedia / Rezeda Kostyleva

Lisatud suhkrute täielik eemaldamine toidust toob tervisele ainult kasu. Kuuajane suhkrupaast värskendab keha kevadel, mil puhastumine teretulnud on.  

Kuigi ühe toidugrupi täielik väljaarvamine ei too enamasti kasu,on lisatud suhkrud sel puhul erandiks. Suhkru vähendamine aitab kaalu kaotada, tervist parandada ja annab isegi säravama naha, vahendab CNN.

Suhkrust on raske loobuda, sest see tekitab füüsilist sõltuvust. Sööme suhkrut, tunneme end hästi, kuid äkki langeb tuju ja kaob energia ning nõiaring algab jälle otsast ja vajame uut magusadoosi. Lisatud suhkrud on suurimaks mureks, sest mõne toidu puhul ei oskaks esmapilgul arvatagi, et see sisaldab suhkrut. Soolased toidud nagu salatikastmed, tomatipastad, ketšup, saiad ja leivad võivad samuti hulganisti suhkrut sisaldada.

Kasu on kindel

Kuuajane suhkrupaast mõjub hästi peaaegu kõigile. Lisatud suhkrute kõrvaldamine toidust aitab kiiremini kaalu kaotada, paneb ennast hästi tundma ja annab säravama välimuse. Mõõdukas koguses suhkrutarbimisel ei ole suurt mõtet, sõnas toitumisnõustaja Brooke Alpert. Tema sõnul on suhkrukoguse vähendamine sama hea idee, kui soovitada alkohoolikul vaid kaks õlut juua ning enamike inimeste puhul on efektiivsem siiski kõikidest lisatud suhkrutest loobumine.

Maitsemeel tugevneb

Esimene positiivne märk on maitsemeelte teravnemine. Varsti suudad tunda puuviljades, köögiviljades ja piimatoodetes sisalduvaid loomulikke suhkruid. Esimesel kolmel päeval soovitab Alpert vältida kõiki lisatud suhkruid, kuid ka puuvilju, tärkliserikkaid magusa maitsega köögivilju (mais, herned, maguskartul, kõrvits), piimatooteid, alkoholi ja teravilju. Sel ajal võiks tarbida vaid valku, köögivilja ja tervislikke rasvu. Lisaks sellele ei tohiks suhkrupaastu ajal tarbida ka kunstlikke magusaineid, sest need nüristavad samuti maitsemeelt.

Lisa tasapisi loomulikke suhkruid 

Peale kolme päeva täielikku suhkrupaastu võib lisada puuviljad ning järk-järgult piimatooted, suhkrurikkamad juurviljad ja marjad. Kuna esimesed kolm päeva on kõige keerulisemad, on hea valida aeg, mis toetab paastu õnnestumist. Lisaks ei ole selline toitumiskava sobilik suhkruhaigetele, professionaalsetele sportlastele või kellelegi, kes võtab veresuhkrut kontrollivaid ravimeid, samuti rasedatele. Toitumisnõustaja soovitab suhkrupaastu teha koos terve perega ja nendib, et see õnnestub kõige paremini, kui sind saadab ümbritsevate inimeste tugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles