7 soovitust, kuidas taastuda pärast rammusa eine söömist (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Olgu tegu munapühade aegse söömingu või muu suure ja rammusa einega, kõhupuhitust on ilmselt tundnud igaüks ning meeldiv see ei ole.

RealSimple portaal vahendab nõuandeid, mida endaga peale hakata, kui kõht on pilgeni täis ja enesetunne kehvavõitu.

Ära tee ennast maha. Kahtlemata võivad suure mugimise järgselt tekkida süümepiinad, ent mida enam ennast süüdistad, seda halvemaks tuju läheb. Siis on veel suurem tõenäosus, et hakkad edaspidigi näksima. Pigem ütle endale, et libastusid küll korra, kuid edaspidi püüad seda vältida ning mitte enam nii palju korraga süüa.

Mine jalutama. Kuigi kahtlemata on raske end diivanilt püsti ajada, soodustab rahulik liikumine seedimist siiski paremini kui lihtsalt lamamine. Võibolla aitab enesetunnet kergendada juba 15-minutiline kerge jalutuskäik.

Pane toidud silma alt ära. Kui kõigil kõhud täis, tasub laud kohe ära koristada ning toidujäägid karpidega kappi panna. Kui need on käeulatuses, siis kestab isu ikka edasi ning käsi sirutub justkui automaatselt toidu poole, isegi kui kõht on ometi täis.

Ära süüdista kaalu. Kui järgmisel päeval pärast ülesöömist astud kaalule ning seal nähtud number motiveerib sind end edaspidi rohkem kontrollima, on kõik hästi. Kaalunumbrist ei maksa samas ka liigselt ärrituda, sest liigsöömine raskendab ka seedimist - lisakilod võivad seega näidata ka alles seedimata toitu ja vedelikke. See, et oled ühe suure sööminguga üleöö mitu kilo juurde võtnud, ei ole lihtsalt kuigi tõenäoline.

Tee järgmine eine kergem. Loogiline oleks, et kui ühe toidukorraga oled üle pingutanud, peaks järgmine olema väiksem ja kergem, et mitte veel enam seedimist raskendada. Näiteks võiks pool toidukorrast sisaldada köögivilju või muud taimset toitu. 

Hakka kaloreid lugema. Mõnda aitab see kindlasti distsiplineerida, kui järgnevatel päevadel jälgida, mida ja kui palju sisse sööd. Kui sul pole vajadust dieeti pidada, võid mõned päevad lihtsalt enesetunde mõttes kaloraaži veidi vähendada ning seejärel naasta tavapärase tasakaalustatud toitumise juurde. 

Harrasta joogat. Pärast suurt toidukorda kannatab keha tegelikult märkimisväärse stressi all ning vajabki rahunemist. Jooga aitab aktiveerida parasümpaatilise närvisüsteemi, mis vastutab vererõhu eest, aitab lõõgastuda ja kõhupuhitusel alla minna. Jooga vabastab kehas ka «hea tuju hormoone» nagu serotoniin, mis mõjub samuti rahustavalt ja aitab liigsöömisest üle olla. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles