Kummipardipaanika: kas tead, mis peitub armastatud vannimänguasja sees?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummipardid.
Kummipardid. Foto: Lee Torrens/PantherMedia / Lee Torrens

Teadlased võtsid ette paljude laste lemmikuima vannimänguasja – kummipardi. Selgus, nagu varemgi kahtlustatud, et selle sisse koguneb ajaga tohutu hulk rõvedaid baktereid.

Šveitsi ja Ameerika teadlased lasid kummipardi sisemusest leitud mikroobe analüüsida ja kokku loendada, vahendab Time. Ilmnes, et neljal analüüsitud pardil viiest eraldus nende pigistamisega potentsiaalsete haigusetekitajatega nakatunud baktereid.

Leitu seas oli näiteks Legionella ja Pseudomonas aerugionosa nimelisi baktereid, mis on seotud nii mõnegi infektsiooni tekitamisega, mille puhul vajab inimene haiglaravi. Kummipardi analüüsi puhul ilmnes ka see, et nii väiksel pinnal pesitseb lausa uskumatult suur hulk baktereid ja seeni – kokku ligi 75 miljonit ühe ruutsentimeetri kohta.

Teadlased tõdesid, et loomulikult aitavad teatud bakterid lapse immuunsüsteemi hoopis tugevdada, aga leidub ka selliseid, mis võivad tekitada infektsioone silmas, kõrvas, soolestikus jm. Sealjuures märkis mikrobioloog Lisa Neu, et üheks peamiseks bakterite leviku põhjuseks pole mitte kraanivesi, vaid kummipardi materjal, kus on kasutatud odavat madalakvaliteedilist polümeeri. See võimaldab vabaneda süsihappegaasil, mida võivad mikroorganismid tarvitada söögiks. Nii tekibki neile niiske, soodne ja meelepärane elukeskkond.

Selleks, et mänguasjad ei muutuks liigselt meeldivaks keskkonnaks bakteritele ja seentele, soovitavad teadlased kasutada nende tootmisel kõrgekvaliteedilisi polümeere.

Uuring viidi läbi Šveitsi veeteaduse ja tehnoloogia instituudi, Zürichi tehnikakõrgkooli ning Illinoisi ülikooli koostöös. Seda peetakse esimeseks omalaadseks teadusuuringuks, kus on luubi alla võetud veemänguasjade räpasus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles