Liikumine langetab vererõhku ravimiteta

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vererõhku võiks mõõta vähemalt kaks korda aastas.
Vererõhku võiks mõõta vähemalt kaks korda aastas. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Kolmel üle 60-aatasel inimesel neljast on kõrgenenud vererõhk. Regulaarse liikumisega saab vererõhku normis hoida või vähemalt selle kõrgenemist aastaid edasi lükata.

Vererõhu kontrollimine aitab hoida südant ja vältida kroonilisi haigusi. Vererõhu langetamiseks piisab minimaalselt 30 minutist kiirest kõnnist päevas. 

Vererõhk tekib veresoontesse, kui süda pumpab verd. Rõhu suurust mõjutavad südamelihase jõud ja veresoonte toonus. Kõrge vererõhk kitsendab veresooni ning seetõttu peab süda rakendama suuremat jõudu, et suruda verd läbi ahenenud soonte ja hoida kudede hapnikuga varustatust endisel tasemel.

Kõrget vererõhku soodustavad tegurid 

  • Liigne kehakaal
  • Stress
  • Istuv eluviis
  • Valed toitumisharjumused
  • Suitsetamine
  • Alkohol

Täiskasvanu normaalne ülemine vererõhk on alla 130 ja alumine alla 85 mm HG (millimeetrit elavahõbedasammast). Kui vererõhk on pidevalt rohkem kui 140/90 on tegemist kõrgvererõhutõve ehk hüpertooniaga. Mõõda vererõhku vähemalt korra kahe aasta jooksul. Kui mõnel sugulasel on esinenud hüpertooniat, siis tuleks vererõhku mõõta vähemalt korra aastas.

Kasu saab vaid igapäevasest liikumisest

Soodne toime vererõhule püsib vaid regulaarselt liikudes. Kui muutud passiivseks, kõrgeneb ka vererõhk. Liikumine aitab langetada vererõhku ravimiteta. Sageli piisab vererõhuhaiguse algfaasis regulaarsest liikumisest. Ülemine vererõhk langeb regulaarse liikumisega 4-9 mm HG. Liikumine aitab normaliseerida ka kehakaalu. Hüpertoonikul tähendab 5 kilogrammi kaalulangust keskmiselt 5 mm Hg vererõhu alanemist.

Ära katkesta koormust järsult!

Süda ja veresooned vajavad 5–10 minutilist taastumisperioodi. Kõrge vererõhu korral ära tõsta suuri raskusi, see tõstab rõhku järsult. Terve täiskasvanu kehaline koormus või aeroobne treening peaks nädalas kestma vähemalt 2,5–5 tundi mõõdukal koormusel või 1—2,5 tundi intensiivsel koormusel.

Allikas: terviseinfo.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles