Avokaado 7 suurepärast tervisemõju, mida pead teadma

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avokaado on kasulik ja mitmekülgne toiduaine.
Avokaado on kasulik ja mitmekülgne toiduaine. Foto: Panthermedia / Ivanna Grigorova

Avokaado on kindlasti väärt supertoidu tiitlit, sest sellel on nii mitmeid haigusi ennetav kui ka organeid turgutav mõju. 

Reader's Digest toob välja mõned soovitused, miks tasuks avokaado lisada oma toidulauale.

Alandab kolesterooli. Avokaados peitub taimseid steroole ehk ühendeid, mis vähendavad kolesterooli imendumist vereringesse. Lisaks leidub viljas magneesiumi, tsinki, folaate, C- ja E-vitamiini. Mainekas Ameerika arstide meditsiiniväljaanne JAMA on ka kirjutanud uuringust, kus kõrgvererõhktõve põdejate dieedis suurendati tervisesõbralike rasvade osakaalu, mis alandas neil vererõhku ja parandas rasvarakkude olukorda.

Vähendab südamehaiguste riski. Toitumise osakaal südamehaiguste ennetamises on samuti lihtne – tuleb tarbida loomsetest rohkem taimseid valke ja rasvu. Näiteks Vahemere dieeti kuulub hulk taimseid rasvu eesotsas avokaadoga, ning sellel on tõendatud südame-veresoonkonna haigusi (veresoonte lupjumine, infarkt jm) ennetav toime.

Alandab vähiriski. Avokaados peitub rikkalikult monoküllastumata rasvhappeid, mis aitavad kehas paremini imenduda antioksüdantidel, mis võitlevad vähi vastu. Need antioksüdandid on näiteks lükopeen (leidub tomatites) ja beetakaroteen (leidub porgandites).

Reguleerib veresuhkrut. Avokaados leiduv rasv ja kiudained seeduvad aeglaselt ning hoiavad kõhu kaua täis, mis teeb lihtsamaks ka veresuhkru töö. Kiudained nimelt hoiavad veresuhkru stabiilsena ega tõsta seda kiirelt. Pealegi on avokaados vähe süsivesikuid, mistõttu on see koos täisterasaiaga süües ideaalne vahepala, mis veresuhkrut kiirelt ei kergita.

Tagab juuste tervise. Kuna juuksed saavad tänapäeval kuumuse ja tolmuga kokkupuutel palju vatti, on valkudest ja tervislikest rasvadest pakatav avokaado ideaalne valik niisutavaks juuksemaskiks. Avokaadot süües saad samuti kätte osa päevasest biotiinikogusest, mis on vajalik vitamiin juuste, küünte ja naha tervise jaoks.

Parandab seedimist. Avokaados leiduvad kiudained aitavad tasakaalustada soolestiku mikrofloorat, mis ühtlasi parandab seedetööd. Samuti värskendab avokaadorasv soolestiku vooderdist, mis samuti tagab selle sujuva töö.

Hoiab närvisüsteemi korras. Avokaados leiduvatel rasvhapetel on kriitiline roll ka närvisüsteemi töö ning kõigi tunnetuslike protsesside tagamises. Samuti reguleerivad need rasvad hormoone, mis mõjutavad meie tuju. Seepärast on rasvu sisaldav menüü ühtaegu hea ka vaimsele tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles