11 nippi, kuidas küüslaugu- või sibulahaisusest hingeõhust vabaneda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibul ja küüslauk.
Sibul ja küüslauk. Foto: Jiri Hera/PantherMedia / Jiri Hera

Sibul ja küüslauk turgutavad küll tervist, aga halb hingeõhk säilib pärast nende söömist päris pikalt. Seda põhjustab neis leiduv väävel ning eriti vältida seda ei õnnestugi.

MedicalNewsToday annab 11 soovitust, kuidas saada sibula- ja küüslauguhaisust kiiresti lahti.

Joo vett. Vee joomine ja suu loputamine pärast sööki peseb osa sibula- ja küüslauguosakesi keelelt ning hammastelt maha. Samuti soodustab vesi süljetootmist, mis aitab samuti osa haisutekitajatest baktereid suust välja tõrjuda.

Pese hambaid ning kasuta hambaniiti. Haisu tekitavad bakterid haakuvad tihti hambakatu külge, seega aitab nende hävitamise vastu imehästi hambapesu.

Puhasta keelt. Lisaks hammaste eest hoolitsemisele ära unusta ka keelt, sest seda puhastades eemaldad keeleltki surnud naharakud, mikroobid ning toiduosakesed.

Kasuta suuvett. Hambaarstid ei soovita tingimata suuvett suuhoolduses kasutada, kuna tavaliselt on nende peamine funktsioon lihtsalt suhu hea maitse jätta. Raviva toimega suuveed on juba eraldi teema. Kui vajad aga abi haisvast hingeõhust vabanemisel, aitab tugevamaitseline, näiteks piparmündi suuvesi kindla peale.

Söö puu- ja juurvilju ning ürte. Need aitavad samuti haisvat hingeõhku varjata, eriti heaks on tunnistatud sealjuures õun, petersell ning lehtsalat.

Tarbi õunasiidriäädikat. Mõned inimesed on avastanud selle nipi sibula- ja küüslauguhaisust vabanemisel – nad võtavad enne või pärast sööki sisse lusikatäie äädikat. Siiski pole see meedikute poolt väga heaks tunnistatud meetod ning äädikas pole toiduaine, mida endale suuremas koguses sisse süüa.

Joo rohelist teed. Mõnel pool on arvatud, et roheline taimetee võib halba hingeõhku varjata isegi paremini kui värsked ürdid või näts. Seda tasub aga juba järele proovida, et teada saada. Samuti on rohelisel teel hea mõju tervisele, see soodustab seedimist.

Näri nätsu. See on ilmselt kõige mugavam ja kättesaadavam vahend, millega halba hingeõhku varjata. Ka nätsu närimine soodustab süljetootmist, mis omakorda aitab kaasa halbade bakterite minemauhamisele.

Joo piima. Piim on vahend, mis aitab suus vähendada sibulast ja küüslaugust pärinevate väävliühendite kontsentratsiooni. Seega leeveneb ka nende söömisest tingitud halb hais.

Joo sidrunivett. Ka sidrun on hea vahend sibula- ja küüslauguhaisu neutraliseerimiseks. Seega pigista vee sisse vähemalt supilusikatäis sidrunimahla ning joo seda pärast sibularikast einet.

Eemalda küüslaugu südamik. Enne söögivalmistamist lõika iga küüslauguküüs pooleks ning eemalda sellest pisike südamik, kus peitub enim väävliühendeid. Nii vähendad mõnevõrra riski halva hingeõhu tekkeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles