Avastamata haigus tekitas juba lapsest saati seletamatut väsimust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Kuura
Anu Kuura Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kilpnäärme üle- või alatalitlus tekitab vastuolulisi ja ebaselgeid sümptomeid, nagu väsimus, ärritumus ja kaalutõus. Seetõttu võib haiguste diagnoosimisest kujuneda aega ja vaeva nõudev protsess.

Tartu naisel Eda Tomakul tekkisid kilpnäärmehaigusele omased sümptomid umbes 25-aastaselt, kuid nende põhjusele ei saadud jälile enne 15 aasta möödumist. Varem pigem kõhn ja alakaaluline naine hakkas äkki kiiresti juurde võtma. 20-aastaselt oli tal emakaväline rasedus ja  peale seda tal enam rasestuda ei õnnestunud.  

«Väsisin palju kiiremini, ei olnud enam rahulik nagu varem ja ärritusin kergesti. Ka juukseid hakkas rohkem välja langema ning ma ei tundnud enam ennast hästi. Käisin arstide vahet,» rääkis Tomak. Tehti uuringuid, mis tulemusi ei andnud ning lõpuks kahtlustati, et naine mõtleb sümptomid välja ja talle kirjutati antidepressandid. Tomak käis toitumisnõustajate juures ja Kaalujälgijates, proovides kehakaalu kontrolli alla saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles