Apteekide ühendus ähvardab riiki ligi 54-miljonilise kahjunõudega

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suuremates linnades tegutsevatele haruapteekidele tuleb anda piisav üleminekuaeg, et viia oma tegevus kooskõlla uue seadusega. Kui riik seda ei võimalda, plaanib Eesti apteekide ühendus (EAÜ) esitada kahjunõude.

«Apteegireformi omandinõuded tekitasid olukorra, kus mitte-proviisoritest omanikud ei saa haruapteeke üldapteekideks ümber struktureerida, sest neile ei väljastata enam üldapteegi tegevusluba,» selgitas EAÜ juhatuse liige Timo Danilov.

Probleemseid haruapteeke oleks tema sõnul praktikas lihtne päästa, sest üldapteekide nõuded on neil tänaseks juba täidetud, aga omandipiirangu tõttu ainult nõuetele vastavusest ei piisa. Sundseisus ei ole Danilovi sõnul üksnes apteegiketid vaid ka klassikalised proviisorapteegid, kus kõik omanikud on proviisorid, kuid ühelgi neist pole enamusosalust.

«Haruapteekide keelu eesmärk oli tõsta linnas kõigi apteekide nõuded kõrgemale ehk üldapteekide tasemele ning seeläbi parandada apteegiteenuse kvaliteeti,» sõnas Danilov. Paraku töötab keeld praktikas oma eesmärgile vastu. Kõrgema teenusestandardi saavutamise asemel tuleb apteegid hoopis sulgeda, kuid see halvendab kindlasti ravimite kättesaadavust.

Danilovi kinnitusel on EAÜ ettepanek ühtlustada haruapteekide keelu üleminekuaeg apteegireformi üldiste tähtaegadega. «Lisaks tuleb anda kõikidele haruapteekidele, sõltumata nende omanikust, üleminekuperioodi kestel uuesti võimalus end üldapteegiks ümber struktureerida,» rõhutas ta. Kui see probleem lahendamata jätta, võib EAÜ esitada riigi vastu rahalise kahjunõude, mille kogusumma võib ulatuda 53,6 miljoni euroni.

Eesti Apteekide Ühendus on apteeke ja farmaatsiaalase kõrgharidusega isikuid ühendav mittetulundusühing, mis kaitseb apteekide ning apteegi töötajate kutsealaseid, sotsiaalseid ja majanduslikke õiguseid. Ühendusse kuulub hetkel 296 apteeki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles