Lihtne tasakaaluharjutus, millega iga päev kerelihaseid treenida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoia asendit 10–20 sekundit ning vaheta jalga.
Hoia asendit 10–20 sekundit ning vaheta jalga. Foto: Artur Bogacki/PantherMedia / Artur Bogacki

Ühel jalal seismiseks kasutab keha kerelihaseid, et keha tasakaalu säilitada. Iga päev 15 minutit harjutust annab korraliku koormuse. 

Kui tahad treenida tasakaalu ja teha kõhulihased tugevaks, soovitab The Guardian imiteerida flamingot või vähemalt viisi, kuidas lind seisab. Ühel jalal seismine paneb kerelihased tööle, sest keha üritab takistada sind ühele küljele kukkumast. Kui «pääsukese» tegemine on sulle uus, kasutab ka aju asendi säilitamiseks energiat.

Personaaltreener Nadya Fairweather soovitab ühel jalal seista ja sirutada mõlemad käed külgedele. Selles asendis sule silmad ning seisa 10–20 sekundit. Seejärel vaheta jalga ja korda harjutust 15 minuti jooksul iga päev.

Vabane sokkidest

Keskendu raskuse kandmisele läbi kanna ja jalatalla keskele. Paljajalu on harjutus tõhusam, sest nii ergutad aju rohkem ning saad maapinda paremini tunnetada.

Puuduta kõrva

Kui tunned, et hakkad kohe kukkuma aitab, kui puudutad oma kõrva. Kõrvas asub keha tasakaalukeskus ning selle puudutamine aitab sind ühel jalal hoida.

Kujuta ette, et oled ankrus

Lisaks sellele, et kujutad ennast linnuna, aitab samuti ankru visualiseerimine. Kujuta ette, et oled jalaga naelutatud raske ankru või mõne muu kindla pinna külge. Samuti võid mõelda, et jalatallast kasvavad välja juured, mis sind maasse kinnitavad.

Aita end toiduga

Resveratrool on polüfenool, mis mõne teadusuuringu järgi aitab tasakaalu parandada. See aine on näiteks punases veinis või šokolaadis, mustikates, jõhvikates ja viinamarjades. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles