Maapähklivõi - kas tõesti vitamiinipomm või lihtsalt liiga ülistatud toiduaine?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapähklivõi.
Maapähklivõi. Foto: Jiri Hera/PantherMedia / Jiri Hera

Maapähklivõil on üsna vastuoluline maine – osalt on see väga rasvane ja kaloririkas, ent samas kiidavad tervisesportlased seda taevani. Tavainimesel võib aga olla raske vahet teha, kumba äärmust tuleks uskuda.

Maapähklivõi võib tõepoolest liigitada tervislike toiduainete alla, ent tuleb meeles pidada, et ka pähklivõil ja pähklivõil on vahe, kirjutab CNN. Nimelt on tervislikumad maapähklivõid tehtud vaid purustatud pähklitest, osadele on aga maitse elavdamiseks lisatud suhkrut, soola ning taimeõlisid. Seega kui puhtas pähklivõis soola ei ole, siis lisaainetega tootes võib leiduda mitu grammi soola 100 grammi kohta. Kuna lisatud soola tarbib suur osa inimesi niigi palju, võiks vähemalt maapähklivõi olla ilma soolata, sest maitse selle arvelt ei kannata. Sama kehtib suhkru osas. Poeletilt tuleks seega otsida toodet, mille koostises on kirjas ainult maapähklid.

Naturaalses pähklivõis leidub aga südamesõbralikke rasvu, samuti on see hea taimne valguallikas, mis sobib ideaalselt ka veganitele. Kaks lusikatäit maapähklivõid sisaldab umbes 8 grammi valku ja 2-3 grammi kiudaineid. Maapähklivõis leidub ka B-vitamiini, rauda, kaaliumit ja E-vitamiini.

Pähklite ja pähklivõi tarbimist on seostatud madalama II tüübi diabeedi tekkeriskiga ning saladuseks on just seal peituvad head rasvad. Rasvade tarbimist peetakse ka pikema ja tervislikuma elu võtmesõnaks. Mõneti on aga õigustatud mure pähklivõi suure kaloraaži osas. Paaris lusikatäies pähklivõis võib peituda kuni 200 kalorit, ent suurem osa neist tuleb tervislikest, polü- ja monoküllastumata rasvadest. Kui pead dieeti, võiks pähklivõi küll toidulauale kuuluda, ent peaks piisama lusikatäie söömisest päevas, kui sinna lisanduvad veel teised rasvaallikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles