9 põhjust, miks kõhulihas peki alt paistma ei hakka

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Luis Louro

Kenad kõhulihased on üks enim ihaldatud eesmärke, mida trenniga püütakse saavutada. Samas on lihased juba igaühel olemas, ent kõhtu ümbritsev rasvkude ei taha kuhugi kaduda. Kuidas hoopis seda saavutada?

Runtastic spordiblogi avaldab, mida tehakse kõhulihaseid treenides tihti valesti ning kuidas ometi saaks sixpack’i suveks paistma.

Teed liiga palju istessetõuse. Tegu on harjutusega, mida teavad kõik, see jääb kõige paremini meelde ning oma olemuselt on see lihtne. Suur osa inimesi teeb aga istessetõuse siiski valesti ning neil on muid hädasid, mis teevad selle efektiivse harjutuse kasutuks ja valusaks – näiteks nõrgad kerelihased, kehv rüht, seljavalud jm. Kui tahad kõhurasvast vabaneda, tuleb lisaks istessetõusude tegemisele treenida kogu keha, näiteks teha kükke, väljaasteid, treenida ülakeha jm. Abiks on ka plank-harjutuse eri versioonid. Kõik need aitavad tugevdada kere- ja seljalihaseid ning põletada rasva kõigist keha piirkondadest.

Treenid kõhulihaseid iga päev. Nii nagu iga lihas, vajavad ka kõhulihased vahel koormusest puhkust ja aega taastumiseks. Kõhulihaseid võid aktiveerida küll siis, kui teed näiteks planku või treenid hoopis biitsepsit, aga mistahes lihasgruppi ei soovitata treenida rohkem kui kaks päeva järjest. Seega ka kõhulihased kuuluvad sinna alla – anna neile vahel aega taastuda, et lihas saaks kasvada.

Pead kiirdieete. Need võivad küll lühiajaliselt kaalu langetada, ent lihased nendega toonusesse küll ei lähe. Pigem peaks järgima põhimõtet, et kui toitumisharjumusi juba tervislikumaks muuta, peaks nendele kindlaks jääma vähemalt 80 protsendil oma ajast. Kui dieet lubab kiiret kaalulangust, siis võid kindel olla, et sama ruttu tuleb kaal ka tagasi. Kaalukaotus ja lihaste tugevdamine pole aga sprint, vaid maraton.

Jätad toitumise hoopis unarusse. Vastab tõele, et trimmis kõhulihaste saladus peitub tasakaalustatud ja tervislikus toitumises. Trenni võib ju teha 3-5 korda nädalas, ent kui toitumisharjumused seda ei toeta, siis pole ka imestada, miks sa eesmärke ei saavuta. Kui keharasv kuhugi ei kao, tuleb toitumine üle vaadata – on nii võimalus, et sööd liigselt kui ka sööd liiga vähe. Selle aitab välja selgitada oma kaloraaži ülesmärkimine.

Teed sama trenni rohkem kui kuu aega järjest. Keha harjub treeninguga kenasti, ent kui sa muutusi ei märka, tuleks treeningusse tuua vaheldust ja midagi muuta. Proovida tasub nii uusi harjutusi kui ka raskuste suurendamist, sest just samale raskusastmele kinnijäämine on see, mis välimuses ega enesetundes kuidagi muutusi kaasa ei too.

Tarbid regulaarselt alkoholi. Mõnele pole alkoholist tingitud lisakalorid tegelikult isegi probleemiks. Kui aga neile lisanduvad rasvased snäkid, burgerid ja friikartulid, on asi juba märksa tõsisem. Sage ülesöömine ei muuda välimuses midagi kenamaks ning kui ihaldad silmapaistvaid kõhulihaseid, tuleb sellest harjumusest ilmselt loobuda.

Kannatad stressi all. Üks asi on stressirohke päev, kuid kui sellistest tuleb kokku stressis elu, võib ka see olla põhjuseks, miks trennis tulemusi ei näe. Kui keha on stressis, on raske toimida ka igasugu teistel protsessidel, näiteks ainevahetusel. Ka stress tuleb kontrolli alla võtta ning end rahustada näiteks meditatsiooni, jalutamise, jooksu, päeviku kirjutamisega vms.

Teed vaid madala intensiivsusega treeninguid. Isegi kardio puhul on hea, kui treeningut mitmekesistad – näiteks sörkjooksu puhul teed mõned kiiremad lõigud või kaasad lihastrenni harki-kokku hüpped, kosmonaudi harjutuse või muud säärast, mis pulssi vahepeal kiirendaks. See nipp aitab rasvapõletust kiirendada.

Jätad taastumise unarusse. Seitse päeva nädalas treenimine ei ole lahendus, mille puhul kiiret tulemust näed. Mingil määral ajab treening keha ikkagi stressi. Kui treenid oma võimete piires, on tegu hea stressiga, ületreenimisel aga positiivseid kasutegureid ei ole. Seega pigem kuula oma keha ning ära pinguta trenniga üle, sest väike puhkus ja taastumine teeb vaid head.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles