Hea uudis: riik kavandab hooldekodude elanikele gripivaktsiini hüvitamist (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin kaitseb haiguse eest.
Gripivaktsiin kaitseb haiguse eest. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riik asub tegema plaane, et hakata eakatele gripivaktsiini hüvitama, sest just neid ohustab raske haigus kõige enam. 

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Kärt Sõber kinnitas Postimehele, et eile arutati riskirühmade gripivastast vaktsineerimist immunoprofülaktika ekspertkomisjonis, mis annab sotsiaalministeeriumile nõu riikliku immunoprofülaktilise tegevuse osas.

Sõber nentis, et nii maailma terviseorganisatsioon (WHO) kui ka haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus peavad gripi kõige ohustatumaks riskirühmaks vanemaealisi vanuses 65+ eluaastat, sama võib öelda ka teiste riikide ja Eesti enda andmetele tuginedes.

«Prioriteediks on siinkohal hoolekandeasutustes elavad vanemaealised patsiendid, sest kui gripp mõnda hooldekodu tabab, võivad tagajärjed olla väga rasked. Komisjon oli ühel meelel, et hoolekandeasutuste patsientidele tuleks gripivastast vaktsineerimist riigi poolt tasuta võimaldada,» ütles ta. 

Järgmiste sammudena arutavad sotsiaalministeerium ja haigekassa vaktsineerimise korralduslikke aspekte ja rahastamise võimalusi ning lõplik otsus tehakse pärast välja töötatud lahenduse kooskõlastamist ekspertkomisjoniga aasta teises pooles. 

Ministeeriumi esialgsetel andmetel on hooldekodude patsiente veidi alla 8000. See, kui palju läheb nende vaktsineerimine riigile maksma, ei ole veel täpselt teada, ent arvestada võib sellega, et tänavu maksis kolmevalentne ehk kolme gripitüve eest kaitsev vaktsiinidoos 5-6 eurot ning neljavalentne 10-11 eurot. 

Möödunud nädalal avaldas terviseamet gripistatistika, mille kohaselt on gripi tüsistustesse surnud 56 inimest. 52 inimest neist olid vanuses 65+, keegi polnud vaktsineeritud. Kogu hooajal on haiglate intensiivraviosakonda sattunud 17 inimest hooldekodudest, neist kaheksa surid. 

Eesti paistis madala vaktsineerituse ning samas kõrge gripisurmade arvuga silma juba eelmisel gripihooajal, mil gripp kustutas 47 inimese eluküünla. Mujal Euroopas oli toona pigem leebe gripihooaeg ja surmajuhtumite arv ei ületanud tavapärast, vaid Eesti oli sealjuures erandlik.

Vaktsineerijate arv on Eestis tasapisi kasvanud, ent jääb hetkel ikkagi vaid kuue protsendi ligi. Ravimiameti esindaja ütles eelmisel nädalal Postimehele, et on tõenäoline, et paar tuhat vaktsiinidoosi jääb ka tänavu üle. 

Loe rohkem siit:

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles