Teadlased: ülekaalulisi väikelapsi ähvardab alkohoolikutele iseloomulik maksahaigus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jiri Hera/PantherMedia / Jiri Hera

Palju leidub lapsi, kes olid väiksena paksukesed, ent pikkust juurde visates läks ka kehakaal normi. Kui laps liigub aga juba ülekaalu suunas, tuleb sellele tähelepanu pöörata, mitte loota, et see läheb mööda.

USA Columbia Ülikooli teadlased leidsid uuringus, et 35 protsendil ülekaalulistest lastest on juba maksa rasvtõve tunnused, vahendab DailyMail. Rasvmaks tekib siis, kui organism hoiustab liigselt toidust saadud rasva ning see hakkab organite ümber kogunema, takistades maksal täielikult toimimast. Rasvtõbi võib olla nii alkoholisõltumatu ehk ülekaalust põhjustatud kui ka liigsest alkoholitarbimisest tingitud. Kui ülekaalu ega alkoholismi varakult kontrolli alla ei võeta, võib maksa rasvtõvest saada aeglane tapja.

Uuring avaldati meditsiiniajakirjas Journal of Pediatrics ning seal võeti luubi alla 635 Massachusettsis elavat ülekaalulist kaheksa-aastast last. Varasemate uuringute tulemusel on oletatud, et rasvtõbi ei pruugi tabada lapsi enne 10. eluaastat, ent värske statistika näitab, et ülekaalulise lapse tervisesse on vaja sekkuda ikkagi varem.

Lastel mõõdeti veres alaniini aminotransferaasi (ALAT), mille kõrge väärtus viitab maksahaigusele. Selgus, et selle rakuensüümi suurenenud tase oli iseloomulik lausa kolmandikule lastest. Tõenäolisemalt oli kõrgem ALAT-tase neil lastel, kelle vööümbermõõt oli normist märksa suurem ning neil, kes olid vanusevahemikus 3-8 eluaastat kaalus palju juurde võtnud.

Uuringut läbi viinud pediaatriaprofessor Woo Baidal tõdes, et väikelapse ülekaalu ei saa jätta juhuse hooleks, vaid muudatusi tuleb teha kohe, kui vanem märkab lapsel liiga suurt kaalutõusu või vöökoha suurenemist. Parem oleks aga ülekaalu hoopis ennetada.

«Praegu on parim variant nii lastel kui ka täiskasvanutel rasvmaksa vastu võitlemiseks kaalust alla võtta, süüa vähem töödeldud toite ning ennast piisavalt liigutada. Meedikutel ja teadlastel on vaja ka paremaid viise, kuidas haigust juba varakult ennetada ja diagnoosida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles