Köögiviljad, millega liialdades võid tervist hoopiski kahjustada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mythja Photography/PantherMedia / Mythja Photography

Rohkelt puu- ja köögivilju sisaldav menüü on küll hea südamele ning vähendab paljude haiguste riski, ent nii nagu iga toiduga, ei ole vaja ka teatud köögiviljade söömisega liialdada.

Portaal Reader’s Digest avaldab köögiviljad, mis liigselt tarbides võivad teatud haiguste ja seisundite puhul põhjustada ebameeldivaid kõrvalnähte.

Tomat ja kõrvetised. Seni tuvastamata aine, mida leidub tomatites ja neist valmistatud toitudes, võib tekitada kõrvetisi. Inimesed, kes on hädas seedehäiretega, ei peaks tarbima suurt kogust tomateid või proovima need mõneks ajaks menüüst välja jätta ning vaatama, kas see parandab olukorda.

Lehtköögiviljad ja verevedeldajad. Kui manustad verd vedeldavaid ravimeid, tuleb hoida oma K-vitamiini tase kontrolli all, sest see võib ravimi efekti vähendada. See tähendab, et liiga palju ei maksa tarbida K-vitamiinist pakatavaid köögivilju nagu lehtkapsas, spinat, lehtpeet, basiilik, rooskapsas jm. Päevas peaks piisama poolest kuni tassitäiest hakitud lehtköögiviljadest, kogused olgu samuti päevas enamvähem ühesugused.

Oksalaadid ja neerukivid. Neerukivid võivad tekkida sellest, et oksalaatide tase uriinis on väga kõrge ning need ladestatakse organismis. Kui peres on varem esinenud neerukivitõbe ning praegune toidulaud soodustab seda, tuleks menüüs vähemaks võtta oksalaate sisaldavaid toite – rabarber, spinat, punapeet ja peedilehed.

Spargel ja podagra. Spargel sisaldab puriine - ühendeid, mis soodustavad kusihappe liigtootmist. Kui veres on liigne kusihape, hakkab see soolasid moodustama ja veres sadenema, põhjustades podagrale iseloomulikku liigesevalu.

Kapsas ja soolehaigused. Inimesed, kes põevad näiteks haavandilist koliiti või Crohni tõbe, peaksid piirama kapsa tarbimist, sest see sisaldab baktereid, mis seedetraktis juba loomulikult elavad ja põhjustavad gaase ning puhitust. Soolehaigusega inimesele on see veel ebameeldivam ja raskem taluda. Väheses koguses võiks süüa ka teisi sarnase efektiga köögivilju – lillkapsas, brokoli ja Brüsseli kapsas, sest needki võivad sümptomeid raskendada.

Naeris ja kilpnääre. Naeris sisaldab kaht ühendit – progoitriini ja glükonasturtiini -, mis võivad häirida kilpnäärme võimet toota kehale vajalikke hormoone. Kui naerist sööb terve inimene mõõdukas koguses, ei juhtu midagi, pigem peaksid ettevaatlikud olema just need, kel on kilpnäärmega probleeme. Naeri küpsetamine aga vähendab sealsete ühendite kontsentratsiooni ja muudab selle ohutumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles