Igapäevaste tegevuste juures hingeldamine võib olla ohumärk

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui trepist kõndimine teeb sageli hingetuks, tuleks võhma kasvatamisele tähelepanu pöörata.
Kui trepist kõndimine teeb sageli hingetuks, tuleks võhma kasvatamisele tähelepanu pöörata. Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson

Kolm kümnest inimesest hakkas peale trepist käimist hingeldama, leidis uuring. Õhupuudus võib olla märguanne nii halvast vormist kui ka kopsuhaigusest.  

Uurijad leidsid, et keskmine täiskasvanu tunneb ennast hingetuna kuus korda nädalas. Tihti juhtub see peale kerget või mõõdukat treeningut või füüsilist pingutust. Neli kümnest pidi hinge koguma peale bussi peale jooksmist, vahendas CNN

Umbes ühel kümnes vastanutest oli raskusi millegi maast üles korjamisega ning üks viiendik vastanutest kurtis tööpäeva jooksul pearinglust, sest stress ja pinge kasvas liiga suureks. Uuringu teinud briti kopsuuuringute sihtasutuse direktor ütles, et on murettekitav, kui inimesed tunnevad ennast igapäevaseid tegevusi tehes hingetuna. See võib tema sõnul olla ka kopsuhaiguse sümptom ning õhupuudusele tuleks enam tähelepanu pöörata.  

Kuigi neli inimest kümnest arvas, et on terve ja vormis, näitavad uuringu tulemused midagi muud. Kui tunned ennast hingetuna peale tavalisi tegevusi, nagu treppidest kõndimine või kiirema sammuga jalutamine, tuleks sellele tähelepanu pöörata. 2000 täiskasvanuga tehtud uuring leidis, et rohkem kui 25 protsenti osalejatest tegid trenni vähem kui kord nädalas. Vaid veerand vastajatest ütles, et suudaksid oma praeguse vormiga jalgpalli või võrkpalli mängida.

Kolmandik küsitletutest arvas, et nad ei suudaks joosta 1,5 kilomeetrit ka siis, kui nende elu sellest sõltuks. Peale hingeldamist vajab keskmine inimene 38 sekundit, et hingamine taastada ning üks 20 täiskasvanust vajab rohkem kui kaks minutit, et ennast koguda.

Kuigi 44 protsenti vastanutest uskus, et nende praegusel treenituse tasemel on nende elule negatiivne mõju, oli neil pikk nimekiri vabandustest, miks nad selle suhtes midagi ette ei olnud võtnud.

15 protsenti ütles, et neil on vigastus, mis takistab igasugust treeningut ning sama palju tõi põhjuseks alati tööst väsinud olemise. Kümme protsenti nautis istuvat eluviisi liiga palju, et selle asemel trenni teha. 

Väiksed muudatused, nagu lifti asemel trepist kõndimine või bussi pealt peatus varem maha astumine, võivad tervist tublisti parandada. Olenemata oma olukorrast saab alati midagi oma kopsude tervise heaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles