Toorpuder - maitsev ja toitev pala saabuvateks soojadeks kevadhommikuteks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapähklivõi-šokolaadikoogi toorpuder.
Maapähklivõi-šokolaadikoogi toorpuder. Foto: Ragne Värk, www.kokkama.ee

Kel hommikuti väga kiire või kes kevadiste ilmadega lihtsalt sooja hommikusööki ei soovi, võib oma fantaasia suunata toorputrudesse, mis tuleb valmis segada juba eelneval õhtul. 

Kokkama.ee toidublogi autor Ragne Värk soovitab toorpudru valmistamiseks kasutada eelkõige kaerahelbeid, kuna need imavad võrreldes muude helvestega rohkem vedelikku ning lähevad üsna kiiresti pehmeks. Samas saab hea pudru ka riisi- ja tatrahelvestega ning miks mitte katsetada teistegagi. Kui üldiselt on soovitus lasta toorpudrul üleöö külmkapis seista, siis tegelikult võib kaerahelvestega meelepärase pudru kokku segada ka hommikul ning poole tunni möödudes on see juba söömiseks sobilik.

«Kui toorputru valmistama hakata, siis vedelik võib olla selline, mida ise soovid – mandlipiim, kookospiim, pressitud mahl, näiteks värskelt pressitud porgandimahlaga tuleb väga hea,» soovitas Värk. Kui kasutada pudrus piimatoodet, siis tuleb mõelda, kuidas putru lisaks magustada, mahlu kasutades pole aga magusad lisandid enam niivõrd vajalikud.

Suhkrut kokandusguru pudrus kasutada ei soovita, sest kuna putru ei kuumutata, ei pruugi suhkur seal ära sulada. Magustamiseks sobivad aga ideaalselt banaan, kuivatatud puuviljad ja mesi, sest toorpudrus säilivad viimase kõige väärtuslikumad omadused. Kui kasutad aga toorpudrus šokolaadi, siis rohkem magustamist see ilmselt ei vajagi, vaid on juba nagu magustoidu eest.

Veel võib pudrule vürtsi lisada mistahes maitseainetega – kaneeli, kardemoni, mustkaatpähkli, riivitud sidrunikoorega jm. Kui hommikul pudru kapist välja võtad, saab seda veel täiendada meelepäraste värskete puuviljadega. Värk soovitab proovida ka selliseid kombinatsioone:

  • Šokolaadikreem + kompotikirsid
  • Toorjuustukreem karamelliga + soolapähklid
  • Pannil praetud banaaniviilud + mesi
  • Mesi, kuivatatud marjad + pähklid
  • Maapähklivõi + riivitud šokolaad
  • Puuviljad + mesi + muskaatpähkel

Katseta ka neid Ragne Värgi toorputrude retsepte, et hommikul kiirelt ja mugavalt kõht täis süüa ja tegusale päevale vastu astuda.

Toorpuder jogurtiga (kahele)

  • 1,5 dl kaerahelbeid
  • 1,5 dl piima
  • 1,5 dl türgi jogurtit
  • 0,25 tl kaneeli
  • ca 2 tl kookoshelbeid
  • ca 2 tl vaarikaid (külmutatud või värskeid)

Sega eelmisel õhtul kokku neli esimest komponenti. Kata karp kaane või toidukilega ning lase üleöö maitsestuda. Hommikul sega sisse kookoshelbed ja vaarikad (vajadusel lisa veidi suhkrut) ning serveeri.

Maapähklivõi-šokolaadikoogi toorpuder (ühele)

  • 1 dl kaerahelbeid
  • 2 dl lahjat kookospiima või mandlipiima
  • 1 tl tšiiaseemneid
  • Pool banaani
  • 0,5 sl naturaalset kakaopulbrit
  • 1-2 tl mett
  • 2 tl maapähklivõid

Pane kõik komponendid kaussi ning sega ühtlaseks (banaani surusin eelnevalt kahvliga kergelt püreeks). Lase külmkapis segul maitsestuda neli tundi kuni üleöö. Seejärel on puder valmis söömiseks.

Banaanikeeksi toorpuder (kahele)

  • 2 banaani
  • 2 dl kaerahelbeid
  • 100 g Kreeka jogurtit
  • 2 tl naturaalset kakaopulbrit
  • 2 sl kuivatatud kirsse, peenemaks hakituna
  • 2 sl meelepärast šokolaadi, tükeldatuna 
  • näpuotsatäis kaneeli
  • näpuotsatäis muskaatpähklit
  • 2 dl (mandli)piima
  • 1-2 tl mett (soovi korral)

Lõika banaanist mõned viilud, mida kasuta hiljem kaunistamisel. Ülejäänud banaanid tambi kahvliga püreeks. Sega kõik komponendid omavahel kokku ning pane säilituskarbiga kaussi valmima neljaks tunniks kuni üleöö. Vahetult enne söömist serveeri banaaniviilude ja täiendavate šokolaaditükkidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles