Viinamarjad võivad alandada vererõhku

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USAs Californias läbi viidud uurimus näitas, et viinamarjad aitavad alandada palju soola tarbivate laborirottide vererõhku ja parandada nende südametööd.


«Need uurimistulemused toetavad meie teooriat, et lisaks puu- ja kööviljarikka toidusedeli vererõhku alandavale toimele on viinamarjades midagi, mis avaldab mõju otse südame-veresoonkonnahaiguste riskile,» vahendab

Reuters

Mitchell Seymouri sõnu.

Mitchell ja tema kolleegid Michigani ülikoolist vaatlesid osaliselt California viinamarjatootjate rahastatud uurimuse raames tavaliste viinamarjade mõju rottidele, kel tõuseb soolase toidu mõjul vererõhk.

Mõned rotid said uurimuse raames kõrge soolasisaldusega toitu ning erinevate viinamarjade pulbrit. Teised said viinamarjapulbrit ja madala soolasisaldusega toitu. Võrdluseks võeti ka viinamarju mittesaanud rottide kontrollgrupp.

Värskete viinamarjadega samu toitaineid sisaldav pulber võimaldas teadlastel rottide tarbitud koguseid täpselt mõõta.

18 nädala möödudes oli viinamarjapulbrit saanud rottidel soolast söönud, kuid viinamarjapulbrit mittesaanud rottidega võrreldes madalam vererõhk, parem südametöö, madalam põletikutase organismis ning vähem märke südamelihase kahjustustest.

Viinamarjapulber moodustas umbes kolm protsenti katsealuste rottide päevasest toidukogusest. Inimese puhul tähendaks see umbes üheksat portsjonit viinamarju päevas. Üheks portsjoniks loetakse umbes 15 viinamarja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles