Uskumatu, aga tõsi - higistamisprobleeme hakatakse ravima higisiirdamisega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Man Noticing His Sweat Under Armpit
Man Noticing His Sweat Under Armpit Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Tööd või trenni tehes on mõnus higi valada, kuid mõnele valmistab liigne higistamine rohkesti ebameeldivusi. Nüüd oskavad arstid higi tootmist vähendada või eemaldada higilõhna, kandes patsiendile üle teise inimese baktereid, kirjutab Imeline Teadus.

Mees ei ole kaenlaaluseid pesnud juba mitu päeva. Tema vana higi pakub toitu miljonitele bakteritele, kes paljunevad pidurdamatult. Nüüd võtab arst spaatli ja surub selle mehe kaenlaalusele, kraapides maha surnud naharakkude, bakterite ja higi segu. Seejärel palub ta teisel isikul – oma patsiendil – tõsta käed üles. Arst määrib kõik, mis spaatlile jäi, patsiendi kaenlaalusele.

Selline ravivõte tundub eemaletõukavana, kuid juba mõni päev hiljem tänab patsient nii arsti kui ka higist meest. Doonori kaenlaaluse bakterid on nimelt healoomulist tüüpi ega pane oma elutegevusega higi halvasti lõhnama. Nüüd on nad vallutamas patsiendi kaenlaaluseid. Lühikese ajaga tõrjuvad nad välja patsiendi enda bakterid, mis panid tema higi haisema. Nõnda vabaneb patsient pidevast piinlikkustundest selle pärast, et inimesed tema läheduses nina kirtsutavad ja eemale tõmbuvad.

«Higisiirdamine» on üks mitmest uuest meetodist higiprobleemide ravis. Kui halva lõhnaga võideldakse heade bakterite «istutamise» teel, siis higi hulka saab piirata närvimürgi ja mikrolainetega. Hiljuti avastasid hiina teadlased ka geeni, mis võib avada higi lüüsid ja olla võtmeks uuele tõhusamale higivastasele ravile.

Loe higistamisest ja sellega võitlemisest lähemalt aprilli Imelisest Teadusest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles