Uuringus leiti uus seos lihasmassi ja rinnavähist paranemise vahel

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem keharasva mõjutas rinnavähi elulemust peaaegu sama palju kui diagnoositud lihasmassi kaotus.
Rohkem keharasva mõjutas rinnavähi elulemust peaaegu sama palju kui diagnoositud lihasmassi kaotus. Foto: Luis Louro/PantherMedia / Luis Louro

Lihasmassi kaotus ja keharasva osakaal kehakoostises vähendasid teise ja kolmanda astme rinnavähiga patsientidel tõenäosust haigus üle elada. 

Teadusajakirjas JAMA Oncologya valdatud uuring leidis, et madala lihasmassiga naised surid teise või kolmanda astme rinnavähki suurema tõenäosusega, vahendab Forbes

Uuringu jaoks võrreldi patsiente, kellel oli lisaks teise või kolmanda astme rinnavähile diagnoositud sarkopeenia ehk lihasmassi kaotus. Paljud vähivormid võivad samuti lihasamassi kaotuseni viia. Teise või kolmanda astme rinnavähk on vähk, mis kasvab, kuid ei ole veel teistesse kehaosadesse levinud.

Kanada Alberta ülikooli teadlased vaatasid 3241 rinnavähi diagnoosiga naise terviseandmeid. Kõigil naistel oli tehtud alakõhust kompuutertomograafia, mis võimaldas teadlastel uurida patsientide keha rasva ja lihasmassi osakaalu ning seda, kas neil oli sarkopeenia. Varasemad uuringud on näidanud, et selles keha osas olevast lihasmassi hulgast saab järeldusi teha ka ülejäänud keha kohta.

Lisaks uuriti iga patsiendi terviseandmeid kuus aastat peale diagnoosi, et näha, kas patsiendid elasid haiguse üle. Põhiline leid oli see, et vähem lihasmassi ning rohkem keharasva mõjus elulemusele negatiivselt. 34 protsendil patsientidest oli sarkopeenia ning nad surid 41 protsenti suurema tõenäosusega kui need, kellel lihasjõu ja -massi vähenemist diagnoositud ei olnud.

Naised, kelle kehakoostises mõõdeti kõige rohkem rasva surid 35 protsenti suurema tõenäosusega, kui need, kellel oli seda suhteliselt vähem. Patsiendid, kel oli nii sarkopeenia kui ka kõrge keharasva protsent surid 89 protsenti suurema tõenäosusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles