Üle 60-aastaste seletamatu kaalulangus võib viidata tõsisele haigusele

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seletamatu kaalukaotus võib viidata haigusele.
Seletamatu kaalukaotus võib viidata haigusele. Foto: Robert Keenan/PantherMedia / Robert Keenan

Ülevaatlik uuring leidis tugeva seose seletamatu kaalulanguse ja vähi tekkimise vahel. Seos oli eriti tugev eesnäärme vähi puhul. 

Üle 60-aastaste patsientide kaalulangusele tuleks kohe tähelepanu pöörata, sest ühel seitsmest juhust tähendab see vähkkasvajat, vahendab Telegraph.

Oxfordi ülikooli teadlased leidsid, et kaalu langemine on põhiline haiguse sümptom, mida seostatakse vähemalt 10 eri tüüpi vähiga. Seletamatut kaalulangust on kaua vähiga seostatud. Teisipäevane uuring, mis hõlmas rohkem kui 11 miljonit patsienti ja 25 erinevat uuringut, oli esimene suurem uuring, mis seda seost kinnitas.

Üldiselt leidis teadustöö, et üle 60-aastastel meestel, kel esines ilma põhjuseta kaalulangust, oli 14,2 protsenti suurem risk vähki haigestuda. Naiste puhul oli risk 6,7 protsenti suurem. Ekspertide sõnul tuli meeste suurem risk sellest, et kaalulangust seostatakse tugevalt eesnäärmevähiga, mis on kõige sagedaseim meestel esinev vähk.

Samuti leidsid nad, et tahtmatu kaalukaotus oli teise suurim riskifaktor soole-, kopsu-, kõhunäärme- ja neeruvähi tekkimiseks. Ainukesed teised levinud sümptomid olid omased kindlat tüüpi vähile, näiteks rektaalne verejooks soolevähi ja kollatõbi kõhunäärmevähi puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles