Füüsiline aktiivsus kaalub südamehaiguste puhul üles päriliku riski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõdukas treening on hoiab südamehaiguste riski madalal.
Mõõdukas treening on hoiab südamehaiguste riski madalal. Foto: Monkeybusiness Images/PantherMedia / Monkeybusiness Images

Uurijate sõnul on põhiline sõnum see, et füüsiline aktiivsus seostub väiksema südamehaiguse riskiga isegi siis, kui inimesel on pärilik eelsoodumus haigestuda.

Uuring leidis, et treenimine võib vähendada südameinfarkti riski, olenemata geneetilisest taustast. Uurijad analüüsisid peaaegu poole miljoni inimese andmeid ja leidsid, et suurenenud haardejõud, füüsiline aktiivsus ja kardiorespiratoorne võimekus seostusid kõik parema südametervisega, vahendab Healthline

Kuue aasta jooksul uuriti inimesi vanuses 40–69. Uuringu alguses ei olnud osalejatel mingeid südamehaiguse märke. Leiti, et treening aitas ennetada südameinfarkte ja insulte isegi geneetilise soodumusega inimestel.

Osalejad jagati keskmise ja kõrge geneetilise südamehaiguste riskiga rühmadeks. Teadlased kasutasid üldise lihasjõu taseme määramiseks pigistusjõudu. Uuring leidis, et keskmise riskiga inimesed, kel oli tugevaim haare, haigestusid 36 protsenti väiksema tõenäosusega südame-veresoonkonna haigusesse ning neil oli 46 protsenti väiksem võimalus kodade virvendusarütmiasse haigestumiseks, võrreldes kõige nõrgema haardejõuga katseisikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles