Tasub teada: kas saunamõnusid nautides on risk korjata üles rõvedaid nakkusi? (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Kuum saun on imeline viis lõõgastumiseks, ent samas tuleks mõelda ka sellele, et soe ja niiske koht on meelepärane kõiksugu bakteritele.

Sauna palav ja aurune keskkond nii spaas, kodus kui ka jõusaalis võib tekitada nii mõnegi terviseriski, rääkis dermatoloog Robin Evans portaalile HuffPost. Kuna just sellist keskkonda armastavad bakterid, mille võivad sinna viia paljud erinevad saunakülastajad, ei saa ka välistada, et saad saunast näiteks nahahaiguse või kõhuviiruse. Sellist ebameeldivat kokkupuudet saad vältida, kui istud saunas oma rätiku peal ega puuduta niisket puidupinda, mis on bakteritele eriti meelepärane.

Kui märkad saunas kedagi, kes köhib või aevastab, tasub temast eemale hoida, sest niiskes ja palavas ruumis levivad viirused õhus märksa kiiremini. Loomulikult peaksid haigena ka ise vältima nii sauna kui ka muid kohti, kus puutud lähedalt kokku teiste inimestega.

Tervise- ja heaoluekspert Kirsi Bhasin märkis, et sauna ebahügieenilisust ei maksa niivõrd karta, kui see on nõuetekohaselt ehitatud ning regulaarselt hooldatud. «Heas saunas on ventilatsioon, mis tagab õhuringluse ning ennetab hallituse teket, mis võib tervisele väga kahjulik olla,» sõnas ta. Lisaks tuleks vältida sauna söökide ja jookide toomist, igaühel tuleb kasutada oma rätikut ning sauna peab ka regulaarselt puhastama.

Kindlasti tuleks saunas kanda plätusid, et mitte korjata üles jalaseent ja muid nakkavaid haigusi. Perearst Christopher Dietz pani südamele, et saun pole ka koht, kuhu minna lahtiste haavadega. «Need tuleb plaastriga täielikult katta, sest katmata lahtised haavad on bakteritele väga lihtne viis, kuidas kehasse pääseda,» hoiatas ta.

Meedik lisas, et saunas käies tuleb ka hinnata oma keha vastupidavust ning mitte jääda sinna liiga kauaks, sest liigne kuumus tekitab kehale siiski stressi. Ta soovitab saunas korraga olla mitte kauem kui kümme minutit ning juua saunaõhtul rohkelt vett, sest vedelikupuudus tekib suure higistamisega kiiremini kui arvata oskad.

Kokkuvõttes on saun hea lõõgastus kõigile, kes seda pärast väsitavat päeva või nädalat vajavad. Siiski on nii sauna kui ka ujulat ja spaad külastades vajalik järgida hügieeninõudeid, et mitte riskida vastiku ja ebameeldiva nakkuse saamisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles