Kuidas takistada eeldiabeedi kujunemist suhkruhaiguseks? (3)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedusaegne diabeet on suhkruhaiguse kujunemise riskifaktor.
Rasedusaegne diabeet on suhkruhaiguse kujunemise riskifaktor. Foto: Arne Trautmann/PantherMedia / Arne Trautmann

Suhkruhaiguse tekkimist saab mõnel juhul takistada, kui muudad senise elustiili tervislikumaks, liigud rohkem ja sööd mitmekülgsemalt. 

Prediabeet või eeldiabeet on normaalsest kõrgem veresuhkru tase, mida ei saa veel suhkruhaiguseks nimetada, kuid sellest võib peagi välja kujuneda suhkruhaigus. Kõrgenenud veresuhkru taset on võimalik alandada elustiili korrigeerimisega, vahendab New York Daily News

Esimest ja teist tüüpi diabeedi kujunemist soodustab vanus ja pärilikkus, kuid ülekaalulisus on suurim riskifaktor. Diabeedi esinemine raseduse ajal ning rohkem kui neli kilogrammi kaaluva lapse sünnitamine on samuti märkimisväärsed riskifaktorid. 

Võimalus terveks jääda on suurem

Mida varem veresuhkru langetamisega alustad, seda lihtsam see on. Kliiniliselt on tõestatud, et prediabeediga patsiendid, kes muudavad oma elustiili, võivad vähendada riski II tüüpi diabeeti haigestuda 58 protsenti. Elustiilimuutuste hulgas on tervislikum toit, rohkem füüsilist aktiivsust ja stressi vähendamine. Põhiline on nende muutuste kaasamine igapäevaellu, selle asemel et vahel harva ekstreemsele dieedile minna või raske treening teha.

Mõned eeldiabeediga inimesed saavad abi ravimist nimega metformiin, mis on kasutusel juba aastakümneid. Mõningate kõrvaltoimetega, kuid madala hinnaga ravimit soovitatakse kasutada lisaks elustiilimuutustele.

Kuidas harjumusi muuta? 

Söömisharjumuste ja liikumisharjumuste muutmine võib olla keeruline. Liitu näiteks elustiiliprogrammiga ja õpi uusi harjumusi omandama koos teiste inimestega, kel on sarnased eesmärgid või personaalse nõustaja abiga. Kui toit seostub liialt turvatundega ning söömisharjumuste ringist on raske välja murda, võib olla abi vaimse tervise spetsialistist, kes aitab leida tervislikumaid viise, millega oma aju stimuleerida.

Keskendu füüsilisele aktiivsusele

Rohkem liikumist ei tähenda ilmtingimata jõusaali minekut. Vali treening, mida armastad ning tahad igapäevaselt teha, näiteks kiirkõnd. Lisaks kasuta iga võimalust liikumiseks, astu bussilt peatus varem maha või vali lifti asemel trepp. Autoga sõites pargi sihtkohast kaugemale. Kui sul on lemmiktelesaaade, siis proovi seda vaadata jooksulindil olles või jõusaalis viibides.

Treenides koos sõbra või kaaslasega on lihtsam motiveeritud olla. Lisaks kardiovaskulaarsele treeningule, mis tugevdab südant ja veresooni, on kehale vaja ka jõutreeningut. Kui kõndimine või jooksmine teeb põlvedele ja pahkluudele valu, tasuks proovida ujumist, mis avaldab liigestele vähem mõju.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles