Teadlastel õnnestus Alzheimeri tõbe põhjustav geen eemaldada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alzheimeri tõvele puudub siiani ravi.
Alzheimeri tõvele puudub siiani ravi. Foto: Scott Griessel/PantherMedia / Scott Griessel

Teadlastel õnnestus edukalt inimese ajust Alzheimeri tõve põhjustav geen eemaldada ning vältida haigusele omaseid muutusi ajus. 

Siiani ravimatule Alzheimeri tõvele on pakutud erinevaid ravivõimalusi, kuid uus meetod erineb teistest, sest katseid tehti inimeste, mitte laborihiirtega, vahendab Tech Times

San Francisco Gladstone´i instituudi teadlased geeni nimega apoE4, mida tuntakse põhilise Alzheimeri riskifaktorina. Ajakirjas Nature Medicine avaldatud uuringus leidsid uurijad, et inimajud, kus on isegi ainult üks geeni apoE4 koopia, tekib kaks korda suurema tõenäosusega Alzheimer. Ajudel, kus on kaks geenikoopiat, suureneb risk 12 korda.

Uurijad lõid Alzheimeri tõve ja apoE4 geeniga patsientide ja tervete apoE4 geeniga patsientide  naharakkudest. Nad leidsid, et proteiin apoE4 ei ole võimeline inimneuronites korralikult funtsioneerima ning need murtakse fragmentideks.

See viib probleemideni, mis on tüüpilised Alzheimeri tõvega patsientidele, näiteks beetaamülod valgu moodustumine. Liigne beetaamülod valk võib tekitada trombe, mis häirivad neuronite tööd ja tekitavad Alzheimeri tõve sümptomeid.

Parandamaks geeni apoE4 poolt tehtud kahju, lõid teadlased osakesed, mis muutsid apoE4 proteiini ohutuks apoE3 valguks. Nii kaotasid nad ka kõik võimalikud Alzheimeri tõve märgid. Nüüd loodavad teadlased valku muutvaid osakesi edasi arendada selliseks, et neid võib kasutada ka inimkatsetes.

Varasemad uuenduslikud Alzheimeri ravivõimalused on töötanud küll hiirte peal, kuid osutunud kasutuks inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles