Hiinas sündis beebi neli aastat pärast oma vanemate surma

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi jalad. Pilt on illustratiivne.
Beebi jalad. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

2013. aastal autoõnnetuses hukkunud Hiina paar oli lasknud ühise embrüo külmutada juhuks, kui neil peaks vaja minema kunstliku viljastamise abi. Möödunud aasta lõpul sünnitas surrogaatema nende lapse.

Pärast paari surma võitlesid kummagi vanemad selle eest, et külmutatud embrüot oleks võimalik kasutada surrogaatemal ning sünnitada hukkunud paari viljastatud laps, vahendab BBC. Asja tegi esimesena avalikuks väljaanne The Bejiing News, kus kirjutati, et seesugune pretsedent sundis hukkunud paari vanemaid läbima pika ja piinarikka tee võitlemaks nende õiguste eest.

Külmutatud embrüoid hoiti samal ajal turvaliselt Nanjingi haiglas. Kohtus saidki neli vanavanemat viimaks võidu embrüote saatuse üle otsustamiseks. Sellega probleemid aga ei lõppenud. Nimelt on surrogaatemadus Hiinas illegaalne, mistõttu oli ainuke võimalus embrüote viljastamiseks vaadata riigipiiri taha. Selleks pidi aga olema kindel kokkulepe, et embrüoid transporditakse nõuetekohaselt ning uus haigla võtab protseduuri kohe ette, sest vastasel juhul poleks neid Nanjingi haiglast välja antud.

Lõpuks said vanavanemad kokkuleppele surrogaatlust vahendava agentuuriga Laoses, kus protseduur oli lubatud. Kuna ükski lennufirma ei nõustunud termoses külmutatud embrüoid peale võtma, toimetati hinnaline saadetis kohale autoga. Laoses siirati embrüo surrogaatema emakasse ning laps sündiski mullu detsembris.

Laps sai nimeks Tiantian ning sünnikoha järgi sai ta Laose kodakondsuse, kuna ka surrogaatema reisis sinna turistiviisaga. Kuna lapse bioloogilised vanemad, kelle abil tema päritolu tõendada, olid surnud, andsid kõik neli vanavanemat vere- ja DNA-proovi. Selle abil tõendati, et tegu on nende lapselapsega ning mõlemad tema vanemad olid Hiina kodanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles