Lihasvalu pärast treeningut – hea või halb? (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trennis peab pingutama.
Trennis peab pingutama. Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Tõenäoliselt on iga jõutreeninguga kokku puutunud inimene tundnud treeningujärgset lihasvalu. Kuid millest see tekib? Kas ütlus «no pain, no gain» vastab ka tegelikkusele?

Lihasvalu põhjuseks peetakse intensiivse ja harjumuspäratu lihastöö käigus tekkinud mikrotraumasid ehk pisikesi lihasrebendeid, kirjutab treener Egert Oiov ajakirjas Sport. Ebatavaline või tavapärasest raskem treening lõhub rakustruktuure, mehaanilise surve käigus lihaskudedele tekivad neis mikrokahjustused. Kahjustused on seda suuremad ning valu tuntavam, mida vähem treenitud inimene on või mida harjumatum on raskus või koormus.

Päris valutult ei saa

Mikrotraumade tekkimises pole üldiselt midagi ohtlikku ja valu kaob tavaliselt 3–7 päeva möödudes. Abi peaks otsima siis, kui see jääb pärast nimetatud perioodi püsima. Tänu mikrokahjustustele lihased tegelikult kasvavad ja arenevadki. Lihashüpertroofia eeldus ongi ju see, et lihast mõjutatakse järjest suuremate raskustega. See loob pinnase lihaskasvuks, sest kasvavate koormuste talumiseks peab lihas hakkama suurenema.

Siinkohal tuleb meeles pidada üht kulturismitreeningu põhitõde – selleks, et lihas kasvaks, on vaja parandada ka jõunäitajaid. Treeninguga alustaja jaoks on asi lihtne, sest igasugune harjumuspäratu liigutus loob eeldused lihaskasvuks. Kuna organism pole koormusega harjunud, on algaja areng nii lihasmassi kasvu kui jõunäitajate osas oluliselt kiirem kui edasijõudnud harrastaja puhul.

Trennis peaks pingutama

Üldiselt tekib lihasvalu 24–72 tunni möödudes pärast intensiivset pingutust ja seda võib pidada täiesti normaalseks nähtuseks. Oiov ütleb oma 15-aastase jõutreeningukogemuse põhjal, et kui lihasvalu üldse ei esine või järgmistel päevadel on tunne, justkui poleks trenni teinud, siis on pingutus olnud alla oma võimete. See võib olla märk, et koormust või intensiivsust tuleb tõsta. Loomulikult ei pea tekkima piinavat lihasvalu, vaid pigem mõnusat pingutusest tulenevat tunnet.

Taastumiskiirus on kõigil erinev ja mõni tunneb valu lihastes tunduvalt rohkem. Nagu öeldud, tekib lihavalu pärast seda, kui teeme midagi, millega organism kohanenud ei ole. Seetõttu on edasijõudnud treenija puhul ülioluline treeningprogrammi vastavalt uuendada ja n-ö mugavustsoonist välja tulla.

Loe lugu täismahus ajakirja Sport veebist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles