6 tervisekasu, mida saad eestimaisest kartulist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsetatud kartul.
Küpsetatud kartul. Foto: Wong Sze Fei/PantherMedia / Wong Sze Fei

Soodne ja hästi kättesaadav kartul on üsna alahinnatud toiduaine ning vähemalt dieedipidajatel soovitatakse seda alatasa vältida. Kui mõjuvat põhjust pole, ei pea seda siiski tegema.

Portaal Healthline reastab kuus põhjust, mille pärast tasub kartul kindlasti oma menüüsse lisada.

Toitainerikkus. Ühes keskmises koorega küpsetatud kartulis leidub nii valku, süsivesikuid, kiudaineid, B- ja C-vitamiini, kaaliumi, mangaani, magneesiumi jpm. Siin tuleb aga tähele panna, et palju vajalikke aineid peitub just koore all, seega kooritud kartul on juba toitainevaesem. Samuti tasuks kartulit pigem keeta ja ahjus küpsetada kui pannil kaua rasvas praadida, kuna liiga pikk valmistusaeg kahandab kartuli väärtust.

Antioksüdandid. Kartul sisaldab nii flavonoide, karotenoide kui ka fenoolhappeid, mis toimivad antioksüdantidena, neutraliseerides kehas vabasid radikaale. Kui vabad radikaalid organismis kuhjuvad, soodustab see krooniliste haiguste tekkeriski, antioksüdandid aga hoiavad seda ära. Huvitaval kombel on aga uuringutes leitud, et värvilistes kartulites leidub neid mitu korda rohkem kui tavalistes kollastes, seega kui on huvi ja võimalust, proovi hoopis sinist või lillat kartulit.

Seedimine ja veresuhkru tase. Kartul sisaldab resistentset tärklist, mis ei lagune, vaid muutub soolestikku jõudes soolebakteritele vajalikuks toiduks, tagades sellega soolestiku hea mikrofloora. Resistentset tärklist on seostatud ka insuliiniresistenstsuse vähendamisega, mis parandab kontrolli veresuhkru üle. Kartuli tärklisesisaldus suureneb siis, kui hoida seda külmas.

Gluteenivaba. Kui gluteenitalumatu inimene peab oma menüüst välja jätma suure osa teravilju ehk häid süsivesikuallikaid, siis vähemalt toitainerikas kartul saab sinna alles jääda. Niisamuti tasub kartulit tarbida neil, kes üritavad pidada gluteenivaba dieeti, mis jätab toidulaualt välja mitmed head, toitvad süsivesikud.

Kõhtutäitev. Lisaks toitainerikkusele täidab kartul kenasti ka kõhu, mistõttu ei peagi seda palju sööma, vaid salati ja liha kõrvale piisab ka paarist-kolmest kartulist. Kvaliteetset ja täitvat toitu süües väldid veresuhkru kõikumist, mis tekitab äkilisi isusid.

Mitmekülgsus. Kartulit saab nii keeta, küpsetada, aurutada, ahjuvormis kasutada kui ka pudruks tampida. Seega variante, kuidas kartulit toidus kasutada, peaks olema piisavalt, et mitte sellest ära tüdineda. Kel pole kaalumuret, võib kartulit muidugi ka praadida, ent mõistlikum on kasutada sealjuures tervislikke õlisid ning serveerida seda värske salatiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles