Pulsikella ootamatu näit võis naise elu päästa

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulsikell andis teada märkamatust haigusest.
Pulsikell andis teada märkamatust haigusest. Foto: Leung Cho Pan/PantherMedia / Leung Cho Pan

Heather Andersoni pulsikell võis tema elu päästa, kui näitas telekavaatamise ajal kummaliselt kiiret südamerütmi. 

25-aastase naise pulsikell hakkas piiksuma ja teatas, et tema südame löögisagedus on puhkeasendis ebatavaliselt kõrge. Hendershot oli alati terve olnud ning arvas, et ilmselt oli kell rikkis, vahendab Daily Mail

Kuid alarm ei kadunud järgmise 24 tunni jooksul kuhugi ning haiglas avastas naine, et kell oli siiski õigeid tulemusi näidanud. Naisel avastati kilpnäärme ületalitlus, mis viis ta südame võimalikult eluohtlikku arütmiasse.

Nagu enamik inimesi ostis Hendershot kella lootuses, et kell aitab tal tervislikumalt elada ning jälgib tema füüsilist aktiivsust ja tervisenäitajaid.  Naine sai oma esimese poja neli kuud tagasi ning oli üldiselt terve ega oleks oodanud, et pulsikell tal mingi haiguse võiks diagnoosida.    

Kilpnäärme ületalitlust võib olla algul raske märgata, sest varased sümptomid, soojatunne, higistamine, käte värisemine, ei pruugi otseselt haigusest märki anda. Samuti võib haigus kulgeda ka ilma ühegi välise näitajata. Kuna laps sõltub raseduse ajal ema kilpnäärmehormoonidest, võib ka rasedus ise põhjustada kilpnäärme ületalitlusele sarnaseid sümptomeid.

Naised on aasta peale lapse sündi suurema riski all kilpnäärme ületalitlusse haigestuda. Hendershoti puhul teavitas pulsikell südame löögisageduse kõrgenemisest, kui naine istus koos oma abikaasaga diivanil ja vaatas televiisorit. Naise südame löögisagedus tõusis 110, 120 ning lõpuks 140 löögini minutis, mis ületab kõvasti normaalset 40–60 lööki minutis.

Naise abikaasa pani kella oma randmele, et näha, kas tegu võis olla eksitusega, kuid tema puhul hoiatussignaali ei tulnud. Erakorralise meditsiini osakonnas leiti veretestiga, et naise kilpnääre töötab liiga palju hoormooni. Naist ravinud arsti sõnul oli kummaline, et Hendershotil varem mingeid sümptomeid ei esinenud.

Kilpnäärme ületalitlus võib veel põhjustada ebatavalist higistamist, kaalu- ja juustekadu ning kõhulahtisust, sest kilpnäärmehormoon mängib keha regulatiivses süsteemis suurt rolli. Naise haiguse täpset põhjust ei ole ikka veel diagnoositud, sest selle uurimiseks peab ootama, kuni ta lõpetab rinnaga toitmise. 80 protsendil juhtudest on tegu Graves´i haigusega, kuid ületalitlus võib ilmneda ka esimesel aastal peale rasedust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles