Linaseemnete tervisekasu väheneb, kui jätad tegemata selle lisasammu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linaseemned,
Linaseemned, Foto: Z Jan/PantherMedia / Z Jan

Linaseemned on teada-tuntud oma südamesõbraliku tervisemõju poolest, ent kui lisad neid lihtsalt niisama salatisse, pudrule või leiva sisse, ei pruugi soovitud kasu sealt kätte saada.

Linaseemned on tõepoolest suurepärane oomega-3-rasvhapete allikas, eriti veel siis, kui näiteks kala sulle ei maitse, vahendab Health. Küll aga kasutatakse retseptides tihtipeale jahvatatud linaseemneid ning ka oma igapäevatoidus peaks eelistama seda varianti.

Toitumisnõustaja Brierley Horton selgitas, et inimkeha ei suuda linaseemneid tervena täielikult seedida ega neis leiduvat omastada. Selleks, et linaseemnetest kätta saada südamesõbralikud rasvad, tuleb need enne tarbimist näiteks kohviveskis puruks jahvatada või kasvõi lihavasaraga peenemaks peksta. See tähendab, et kui linaseemneid tervena sööd, siis need läbivad keha ja tulevad peaaegu samasugusena välja. Seedimist need sel kujul siiski soodustavad. Jahvatatud linaseemnetest on aga ilma tugevama kestata võimalik imenduda kõigil kasulikel ainetel.

Õnneks on juba müügil ka jahvatatud linaseemneid, mis teevad elu õige mugavaks, niisamuti on saadaval linaseemnejahu. Võimalusel on aga mõistlikum soetada linaseemneid ning katsuda neid ise jahvatada. Nimelt hakkavad 24 tunni jooksul pärast jahvatamist toimuma juba oksüdeerumisprotsessid. Seega kui ostad juba valmis jahvatatud seemneid, siis võib juhtuda, et nende kvaliteet on veidi saanud kannatada võrreldes sellega, mida saaksid ise seemneid töödeldes. Niisiis kui otsustad linaseemneid ise jahvatada, siis arvesta, et seda peaks tegema sellises koguses, mille jõuad ööpäeva jooksul ära tarbida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles